ßßß
Pyszne, łatwe i bardzo „malowniczo-rustykalne” danie!Pieczone mięso indyka wspaniale współgra ze słodko-kwaśnymi dodatkami, w tym przypadku z jabłkami nadziewanymi rodzynkami.Całość robi się w zasadzie „sama”, co jeszcze bardziej podnosi walory tej potrawy :)Uwaga:)Dzisiejsze danie przygotowałam z indyczych „golonek”, ale równie dobrze powinno się udać z całymi udami lub filetem z piersi. Korzystając z tego ostatniego trzeba tylko dostosować czas pieczenia i ewentualnie „zabezpieczyć” mięso przed wysuszeniem.Pieczone jabłka z tego przepisu sprawdzą się także wspaniale jako dodatek do wszystkich gatunków pieczonego drobiu (kurczaki, gęsi, kaczki).Składniki:4 golonki z indyka (ze skórą)4-5 małych jabłek (ja używam odmian Champion lub Gala)4-5 łyżeczek rodzynekkilka gałązek tymiankusól i pieprzoliwa z oliwek1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Wykonanie:Golonki z indyka namoczyć w solance* na całą noc.*Solanka – to bardzo mocno osolona zimna woda (1-1,5 łyżki stołowej soli na 1 litr zimnej wody).Woda musi być bardzo słona, ale nie może to być roztwór nasycony, tzn. taki w którym soli jest tak dużo, że już się nie może rozpuścić…Namoczone golonki wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nasmarować oliwą i oprószyć pieprzem.Duże, płaskie naczynie żaroodporne (takie aby w jednej warstwie zmieściły się w nim wszystkie golonki i jabłka!) wysmarować oliwą. W naczyniu ułożyć golonki (BEZ JABŁEK!).Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni. Wstawić naczynie z mięsem i piec (bez przykrycia!) przez 30-40 minut.W czasie gdy golonki są w piekarniku, umyć jabłka i wydrążyć gniazda nasienne (tak jak to widać na zdjęciach). Do środka każdego owocu włożyć rodzynki i po jednej gałązce tymianku.
Po 35-45 minutach pieczenia, mięso wyjąć z piekarnika. Każdą golonkę przewrócić na drugą stronę, a dookoła/pomiędzy ustawić jabłka z rodzynkami. W środek każdego jabłka wlać 1-2 łyżeczki sosu z pieczenia. (Uwaga: Jeśli sosu jest zbyt mało, na dno wlać 2-4 łyżki gotującej wody, wymieszać z sosem i wtedy wykorzystać do napełnienia jabłek.)Naczynie z golonkami i jabłkami wstawić ponownie do piekarnika. Obniżyć temperaturę do 180-190 stopni i piec kolejne 35-45 minut.Gdy danie jest gotowe (tj. jeśli po wbiciu patyczka z mięsa wycieka klarowny sos, a jabłka są miękkie) wyłączyć piekarnik i pozostawić wszystko wewnątrz na około 10 minut aby „doszło”.Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGUPyszna pasta cukiniowa .
Wołowina po burgundzku
oraz mus żurawinowo-gruszkowy .