Wykonanie

Pyszne, łatwe i bardzo „malowniczo-rustykalne” danie!
Pieczone mięso indyka wspaniale współgra ze słodko-kwaśnymi dodatkami, w tym przypadku z
jabłkami nadziewanymi
rodzynkami.Całość robi się w zasadzie „sama”, co jeszcze bardziej podnosi walory tej potrawy :)Uwaga:)Dzisiejsze danie przygotowałam z indyczych „golonek”, ale równie dobrze powinno się udać z całymi udami lub filetem z piersi. Korzystając z tego ostatniego trzeba tylko dostosować czas pieczenia i ewentualnie „zabezpieczyć”
mięso przed wysuszeniem.Pieczone
jabłka z tego przepisu sprawdzą się także wspaniale jako dodatek do wszystkich gatunków pieczonego drobiu (
kurczaki, gęsi,
kaczki).Składniki:4
golonki z
indyka (ze skórą)4-5 małych
jabłek (ja używam odmian Champion lub Gala)4-5 łyżeczek
rodzynekkilka gałązek
tymiankusól i
pieprzoliwa z oliwek1/2 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku

Wykonanie:
Golonki z
indyka namoczyć w solance* na całą noc.*Solanka – to bardzo mocno osolona zimna
woda (1-1,5 łyżki stołowej
soli na 1 litr zimnej
wody).
Woda musi być bardzo słona, ale nie może to być roztwór nasycony, tzn. taki w którym
soli jest tak dużo, że już się nie może rozpuścić…Namoczone
golonki wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nasmarować
oliwą i oprószyć
pieprzem.Duże, płaskie naczynie żaroodporne (takie aby w jednej warstwie zmieściły się w nim wszystkie
golonki i
jabłka!) wysmarować
oliwą. W naczyniu ułożyć
golonki (BEZ
JABŁEK!).Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni. Wstawić naczynie z
mięsem i piec (bez przykrycia!) przez 30-40 minut.W czasie gdy
golonki są w piekarniku, umyć
jabłka i wydrążyć gniazda nasienne (tak jak to widać na zdjęciach). Do środka każdego
owocu włożyć
rodzynki i po jednej gałązce
tymianku.

Po 35-45 minutach pieczenia,
mięso wyjąć z piekarnika. Każdą
golonkę przewrócić na drugą stronę, a dookoła/pomiędzy ustawić
jabłka z
rodzynkami. W środek każdego
jabłka wlać 1-2 łyżeczki sosu z pieczenia. (Uwaga: Jeśli
sosu jest zbyt mało, na dno wlać 2-4 łyżki gotującej
wody, wymieszać z sosem i wtedy wykorzystać do napełnienia
jabłek.)Naczynie z
golonkami i
jabłkami wstawić ponownie do piekarnika. Obniżyć temperaturę do 180-190 stopni i piec kolejne 35-45 minut.Gdy danie jest gotowe (tj. jeśli po wbiciu patyczka z
mięsa wycieka klarowny sos, a
jabłka są miękkie) wyłączyć piekarnik i pozostawić wszystko wewnątrz na około 10 minut aby „doszło”.Smacznego :)

ROK TEMU NA BLOGUPyszna pasta cukiniowa .
Wołowina po burgundzku

oraz mus
żurawinowo-
gruszkowy .