Pieczona kaczka faszerowanajabłkami – przepis. Na moim stolekaczka pojawia się niezwykle rzadko, zdecydowanie przebija ją kurczak, ale chyba muszę to nieco zmienić, bo przy rodzinnym stole wszyscy uznaliśmy, że „kaczka rządzi”. Moja córka uznała nawet, że jest lepsza niż kurczak. Oczywiście to kwestia gustów, ale rzeczywiście dobrze upieczona kaczka faszerowanajabłkami smakuje wyśmienicie.Składniki:Kaczka ok. 2 kg (użyłam mrożonej)2 jabłka skropione cytrynąmajeranekpapryka słodkaodrobina oliwy z oliweksól i pieprzsłoiczek borówki – może być też żurawinaSposób przygotowania:Kaczkę oczywiście należy najpierw rozmrozić. Najlepiej zrobić to kilkanaście godzin przed przyprawieniem.Rozmrożoną kaczkę nacieramy oliwą oraz przyprawami.Do środka kaczki wkładamy pokrojone w cząstki jabłka skropione cytryną.Kaczkę zszywamy nicią kuchenną lub spinamy wykałaczkami.Odkładamy ją na kilka-kilkanaście godzin, żeby przeszła przyprawami.Kaczkę pieczemy w rękawie kuchennym przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Na dwie godziny przed końcem rozcinamy rękaw kuchenny, żeby skórka kaczki lekko się przypiekła.Kaczkę podajemy z żurawiną lub borówką. Smacznego!