ßßß Cookit - przepis na Pieczona kaczka faszerowana jabłkami [przepis]

Pieczona kaczka faszerowana jabłkami [przepis]

nazwa

Wykonanie

Pieczona kaczka faszerowana jabłkami – przepis. Na moim stole kaczka pojawia się niezwykle rzadko, zdecydowanie przebija ją kurczak, ale chyba muszę to nieco zmienić, bo przy rodzinnym stole wszyscy uznaliśmy, że „kaczka rządzi”. Moja córka uznała nawet, że jest lepsza niż kurczak. Oczywiście to kwestia gustów, ale rzeczywiście dobrze upieczona kaczka faszerowana jabłkami smakuje wyśmienicie.
Składniki:
Kaczka ok. 2 kg (użyłam mrożonej)
2 jabłka skropione cytryną
majeranek
papryka słodka
odrobina oliwy z oliwek
sól i pieprz
słoiczek borówki – może być też żurawina
Sposób przygotowania:
Kaczkę oczywiście należy najpierw rozmrozić. Najlepiej zrobić to kilkanaście godzin przed przyprawieniem.
Rozmrożoną kaczkę nacieramy oliwą oraz przyprawami.
Do środka kaczki wkładamy pokrojone w cząstki jabłka skropione cytryną.
Kaczkę zszywamy nicią kuchenną lub spinamy wykałaczkami.
Odkładamy ją na kilka-kilkanaście godzin, żeby przeszła przyprawami.
Kaczkę pieczemy w rękawie kuchennym przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Na dwie godziny przed końcem rozcinamy rękaw kuchenny, żeby skórka kaczki lekko się przypiekła.
Kaczkę podajemy z żurawiną lub borówką. Smacznego!
Źródło:http://kozakgotuje.pl/pieczona-kaczka-faszerowana-jablkami-przepis