Wykonanie
Kiedy ciepłe dni są już za nami, włącza się u mnie mięsożerca. Sięgam wtedy po mój ulubiony przepis na pierś z
indyka. Jest to proste danie, które idealnie pasuje do tłuczonych ziemniaczków,
kasz oraz
makaronów. Ja chyba jednak najbardziej doceniam smak
pieczonego indyka w kanapkach.

Print RecipeDanie Dania główneKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania4 osoby 15 minutCzas gotowania Passive
Time60 minut 1 godzinaPorcje Czas przygotowania4 osoby 15 minutCzas gotowania Passive
Time60 minut 1 godzina

Idealnie upieczona pierś z
indykaPrint RecipeDanie Dania główneKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania4 osoby 15 minutCzas gotowania Passive
Time60 minut 1 godzinaPorcje Czas przygotowania4 osoby 15 minutCzas gotowania Passive
Time60 minut 1 godzinaSkładniki800 - 1000 g piersi z
indyka1/2 szklanki
rodzynek(namoczonych w wodzie)10 szt. suszonych
śliwek(opcjonalnie)2 łyżki
oliwy z oliwek(
oleju)1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
pieprzu1 łyżeczka
słodkiej paprykiPorcje: osobySposób przygotowaniaPierś z
indyka należy posolić, popieprzyć i posypać
papryką następnie włożyć do miski/pojemnika i polać
oliwą, przykryć i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę (najlepiej na całą noc).Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Rodzynki i
śliwki należy namoczyć w gorącej wodzie 15 minut przed wstawieniem
mięsa do piekarnika.Wyjąć
mięso, przełożyć do naczynia żaroodpornego (posmarowanego tłuszczem), posypać
rodzynkami i
śliwkami (część
suszonych owoców można umieść w zagięciu
mięsa).
Mięso wstawić do piekarnika (przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową) na dolną półkę i piec 60 minut.Recipe Notes
Mięso po upieczeniu najlepiej zostawić w piekarniku do wystygnięcia i podawać na odgrzewane na drugi dzień. Podawać z
kaszą,
makaronem lub
ryżem.Upieczona pierś z
indyka świetnie smakuje na zimno w kanapkach.Share this Recipe