ßßß Cookit - przepis na Idealnie upieczona pierś z indyka

Idealnie upieczona pierś z indyka

nazwa

Wykonanie

Kiedy ciepłe dni są już za nami, włącza się u mnie mięsożerca. Sięgam wtedy po mój ulubiony przepis na pierś z indyka. Jest to proste danie, które idealnie pasuje do tłuczonych ziemniaczków, kasz oraz makaronów. Ja chyba jednak najbardziej doceniam smak pieczonego indyka w kanapkach.
Print Recipe
Danie Dania główne
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 15 minut
Czas gotowania Passive Time
60 minut 1 godzina
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 15 minut
Czas gotowania Passive Time
60 minut 1 godzina
Idealnie upieczona pierś z indyka
Print Recipe
Danie Dania główne
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 15 minut
Czas gotowania Passive Time
60 minut 1 godzina
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 15 minut
Czas gotowania Passive Time
60 minut 1 godzina
Składniki
800 - 1000 g piersi z indyka
1/2 szklanki rodzynek(namoczonych w wodzie)
10 szt. suszonych śliwek(opcjonalnie)
2 łyżki oliwy z oliwek(oleju)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
Pierś z indyka należy posolić, popieprzyć i posypać papryką następnie włożyć do miski/pojemnika i polać oliwą, przykryć i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę (najlepiej na całą noc).
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Rodzynki i śliwki należy namoczyć w gorącej wodzie 15 minut przed wstawieniem mięsa do piekarnika.
Wyjąć mięso, przełożyć do naczynia żaroodpornego (posmarowanego tłuszczem), posypać rodzynkami i śliwkami (część suszonych owoców można umieść w zagięciu mięsa).
Mięso wstawić do piekarnika (przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową) na dolną półkę i piec 60 minut.
Recipe Notes
Mięso po upieczeniu najlepiej zostawić w piekarniku do wystygnięcia i podawać na odgrzewane na drugi dzień. Podawać z kaszą, makaronem lub ryżem.
Upieczona pierś z indyka świetnie smakuje na zimno w kanapkach.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/idealnie-upieczona-piers-z-indyka