ßßß
Print RecipeDanie Dania główneKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania4 osoby 15 minutCzas gotowania Passive Time60 minut 1 godzinaPorcje Czas przygotowania4 osoby 15 minutCzas gotowania Passive Time60 minut 1 godzina
Idealnie upieczona pierś z indykaPrint RecipeDanie Dania główneKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania4 osoby 15 minutCzas gotowania Passive Time60 minut 1 godzinaPorcje Czas przygotowania4 osoby 15 minutCzas gotowania Passive Time60 minut 1 godzinaSkładniki800 - 1000 g piersi z indyka1/2 szklanki rodzynek(namoczonych w wodzie)10 szt. suszonych śliwek(opcjonalnie)2 łyżki oliwy z oliwek(oleju)1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki pieprzu1 łyżeczka słodkiej paprykiPorcje: osobySposób przygotowaniaPierś z indyka należy posolić, popieprzyć i posypać papryką następnie włożyć do miski/pojemnika i polać oliwą, przykryć i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę (najlepiej na całą noc).Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Rodzynki i śliwki należy namoczyć w gorącej wodzie 15 minut przed wstawieniem mięsa do piekarnika.Wyjąć mięso, przełożyć do naczynia żaroodpornego (posmarowanego tłuszczem), posypać rodzynkami i śliwkami (część suszonych owoców można umieść w zagięciu mięsa).Mięso wstawić do piekarnika (przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową) na dolną półkę i piec 60 minut.Recipe NotesMięso po upieczeniu najlepiej zostawić w piekarniku do wystygnięcia i podawać na odgrzewane na drugi dzień. Podawać z kaszą, makaronem lub ryżem.Upieczona pierś z indyka świetnie smakuje na zimno w kanapkach.Share this Recipe