Wykonanie

Dzisiaj, jeszcze gorący, pomysł „obiadowy”, który wygląda i smakuje naprawdę rewelacyjnie!Pieczeń z
indyka, nafaszerowaną
szpinakiem,
fetą i
suszonymi pomidorami, owinęłam dodatkowo plastrami
szynki, dzięki którym rolada była miękka i soczysta.Gorąco polecam :)Składniki :1
filet z piersi indyka8-10 dużych i długich plastrów
szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)3-4 duże garści świeżych liści
szpinaku (lub 1 opakowanie
mrożonego szpinaku)6-8
suszonych pomidorów1/2 szklanki pokruszonego lub pokrojonego w kostkę
sera feta2-3 ząbki
czosnkuoliwa z oliweksól i
pieprzWykonanie :
Filet z indyka nadkroić i „rozłożyć jak książkę”. Włożyć pomiędzy dwie warstwy folii i dokładnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć
pieprzem i skropić
oliwą z oliwek. (NIE SOLIĆ!
Szynka od zewnątrz, a
ser feta od wewnątrz dostarczą wystarczającą ilość słonego smaku.)Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki
oliwy, dodać przeciśnięty
czosnek i liście
szpinaku. Smażyć aż liście zwiędną, a
woda odparuje.

Płat
mięsa rozłożyć na arkuszu folii. Na połowie ułożyć warstwę
szpinaku, na niej pokruszony/pokrojony
ser feta oraz pasek z
suszonych pomidorów. Zwinąć całość w roladę, tak aby
szpinak,
feta i
pomidory były w samym środku.Z plastrów
szynki ułożyć duży prostokąt (musi być mniej więcej takiego rozmiaru jak płat
mięsa przed zrolowaniem). Na brzegu ułożyć roladę
mięsną i owinąć ją ścisło
szynką.Roladę ułożyć w nasmarowanym
oliwą naczyniu żaroodpornym. Posmarować odrobiną
oliwy. Wstawić do piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni, a
potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i dopiekać kolejne 20-30 minut. W połowie pieczenia przykryć roladę arkuszem papieru aby zbyt mocno się nie przyrumieniła.Po upieczeniu pozostawić
mięso w wyłączonym piekarniku na około 10 minut aby „doszło”.Roladę kroić w plastry i podawać na gorąco z warzywami ugotowanymi na parze lub dowolną
sałatką.Smacznego :)

ROK TEMU NA BLOGU
Śniadaniowe placuszki z
jabłkami i
płatkami owsianymi .

Na lunch zupa z
kurek na
winie,

a do niej
serowe „ paszteciki „.

Na obiado-kolację polecam natomiast szaszłyki z
ryby .