Wykonanie

Propozycja na całkiem smaczny obiad i zarazem stosunkowy łatwy w wykonaniu.Do tego ładnie prezentuje się na talerzu :)Polecam podawać z
kaszą.Składniki:1 kg
filetu z indyka200 g pasty pomidorowej z
suszonych pomidorów250 g
szpinak1
cebula1 ząbek
czosnku150 g
szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej100 ml białego
wytrawnego winapieprz sóloliwaSzpinak umyć i odsączyć. Na patelni rozgrzać
oliwę wrzuć drobno pokrojoną
cebulę następnie wrzucić przeciśnięty przez praskę
czosne,całość zeszkić. Na koniec wrzucamy
szpinak. Patelnie przykrywamy i dusimy całość kilka minut, gdy
szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość otwieramy patelnie solimy, dodajemy
pieprz i całość smażymy jeszcze 5 minut.
Szpinak studzimy.
Mięso rozbić na duży prostokąt oprószyć świeżo zmielonym
pieprzem, posmarować pastą następnie wyłożyć
szpinak, zostawiając ok 2 cm wolnego brzegu. Następnie zwinąć jak roladę. Obłożyć plastrami
boczku, Ułożyć w żeliwnym naczyniu lekko naoliwionym, łączeniem do dołu. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 160 C. Piec ok 1,15 godz. Po 45 minutach wlać
wino. Na ostanie na ostatnie 15 minut zdjąć pokrywę. Podawać z ulubioną
kaszą a powstałym sosem polać całość.*
Mięsa nie
solę bo
szynka, pasta i
szpinak są dość słone.
