Wykonanie
Przepis wyróżniony w konkursie pt. "
Mięsne Rolowanie"zorganizowanym przez autorkę bloga Qchnia Uli .Pomysł na zrobienie tych pikantnych i aromatycznych roladek powstał bardzo spontanicznie i z braku innych produktów pod ręką. Niedziela 12 czerwiec– Zielone Świątki, kompletnie zapomniałam o tym święcie . W sobotę wieczorem wyjęłam z zamrażarki
mięso a następnego dnia chcąc kupić świeże warzywa (miała być potrawka z warzywami) stanęłam przed kolejnym, zamkniętym sklepem. Już po drodze do domu, w myślach robiłam przegląd lodówki.Na szczęście oprócz światła co nieco w niej znalazłam. Krótko mówiąc smak roladek przerósł moje oczekiwania. Ponad to, doskonale nadają się na danie imprezowe, które można przygotować dzień wcześniej a przed wejściem gości do domu tylko zapiec w piekarniku.

Ilość porcji – 4Czas wykonania – 60 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:4 plastry
filetu z indyka (o grubości 1,5 – 2 cm),150 g
suszone pomidory w
oliwie,3 łyżki posiekanej, świeżej
bazylii,2 ząbki
czosnku,2 op.
sera mozzarellasól,
pieprz,Sposób wykonania:
mięso płuczemy i osuszamy, następnie rozbijamy (jak na kotlety, najlepiej przy użyciu folii spożywczej aby nie uszkodzić struktury
mięsa), oprószamy
solą i
pieprzem,
pomidory drobno kroimy i mieszamy z posiekaną
bazylią,
czosnkiem przeciśniętym przez praskę, szczyptą
pieprzu i trzema łyżeczkami
oliwy (tej, w której były
pomidory), na płaty
mięsa nakładamy
pomidorowo-
bazyliowy farsz i zwijamy w roladki,roladki układamy w naczyniu żaroodpornym a wierz smarujemy lub skrapiamy
oliwą w której były
suszone pomidory,naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚C, pieczemy około 40 min.po upieczeniu roladki kroimy na grube plastry, przekładamy plasterkami
mozzarelli , skrapiamy sosem, który powstał podczas pieczenia i zapiekamy aż
ser się delikatnie rozpuści,całość dekorujemy listkami
bazylii.

Inne pomysły na roladki drobiowe: