Wykonanie
Nie jestem typowym mięsożercą, ale dobrze zrobionego
kurczaka nie odmówię, dlatego też najczęściej jest używany w mojej kuchni. O
szpinaku nie wspominając - uwielbiam! Polecam roladki, można je zrobić z
szynką parmeńską lub bez - jak na zdjęciach. W naczyniu tworzy się smaczny i naturalny sosik więc nie musimy sie nim dodatkowo przejmować. Zapraszam!
SKŁADNIKI:- 1 podwójna
pierś z kurczaka- 250 g
mrożonego szpinaku- 100 g
sera typu
feta- 1
cebula- 4 ząbki
czosnku- 4 plastry
szynki parmeńskiej (lub innej tego typu)-
sól,
pieprz-
oliwa z oliwekPRZYGOTOWANIE:
Cebulę pokroić w drobną kostkę,
czosnek przecisnąć i wszystko zeszklić na
oliwie, dodać zamrożony
szpinak i poddusić. Dodać pokruszoną
fetę,
pieprz,
sól i wymieszać, ostudzić. Z 2 piersi zrobić 4 kotlety - lekko rozbić. Na każdy filet nałożyć porcję
szpinaku, równo rozsmarować i zwinąć. Każdą roladkę owinąć plastrem
szynki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i delikatnie skropić
oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. z termoobiegiem i piec ok. 30-35 minut. Podawać z
ryżem, frytkami,
ziemniakami - na co tylko mamy ochotę! Smacznego!