ßßß Cookit - przepis na Zawijany filet z kurczaka ze szpinakiem i szynką parmeńską

Zawijany filet z kurczaka ze szpinakiem i szynką parmeńską

nazwa

Wykonanie

Nie jestem typowym mięsożercą, ale dobrze zrobionego kurczaka nie odmówię, dlatego też najczęściej jest używany w mojej kuchni. O szpinaku nie wspominając - uwielbiam! Polecam roladki, można je zrobić z szynką parmeńską lub bez - jak na zdjęciach. W naczyniu tworzy się smaczny i naturalny sosik więc nie musimy sie nim dodatkowo przejmować. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 250 g mrożonego szpinaku
- 100 g sera typu feta
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 plastry szynki parmeńskiej (lub innej tego typu)
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć i wszystko zeszklić na oliwie, dodać zamrożony szpinak i poddusić. Dodać pokruszoną fetę, pieprz, sól i wymieszać, ostudzić. Z 2 piersi zrobić 4 kotlety - lekko rozbić. Na każdy filet nałożyć porcję szpinaku, równo rozsmarować i zwinąć. Każdą roladkę owinąć plastrem szynki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i delikatnie skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. z termoobiegiem i piec ok. 30-35 minut. Podawać z ryżem, frytkami, ziemniakami - na co tylko mamy ochotę! Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2012/09/zawijany-filet-z-kurczaka-ze-szpinakiem.html