Wykonanie
Dzisiaj przedstawiam bardzo smaczne
filety z kurczaka we włoskim stylu.Jest to z pewnością wspaniała propozycja na przyjęcia. Gwarantuję, że goście będą zachwyceni (myślę, że nawet Ci, którzy za
szpinakiem nie przepadają).Jest to danie może odrobię bardziej pracochłonne, ale zaręczam, że jego smak zrekompensuje nam to z nawiązką.Uwaga:)Niewątpliwą zaletą tego dania jest fakt, że można je przygotować nawet kilka (kilkanaście) godzin przed pieczeniem, kiedy akurat mamy na to czas (i ochotę!).
Potem wystarczy wstawić je do gorącego piekarnika i po pół godzinie podać gotowe na stół :)Składniki:4
piersi kurczaka1 opakowanie
mrożonego szpinaku (lub 1 reklamówka pełna liści
świeżego szpinaku)1
cebula2-3 ząbki
czosnku1
ser mozarella w zalewie8-10 plastrów
szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)
oliwa z oliweksól i
pieprz do smakuWykonanie:Na 2 łyżkach
oliwy zeszklić posiekaną drobno
cebulę.
Szpinak rozmrozić i odsączyć (świeży umyć, oderwać twarde łodygi). Smażyć na
oliwie aż odparuje cały płyn (trwa to do 10 minut). Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty
czosnek, usmażoną
cebulę i doprawić wszystko
solą i
pieprzem do smaku. Przestudzić.
Ser mozarella pokroić w drobną kostkę. Dodać do
szpinaku i dobrze wymieszać cały farsz.W filetach zrobić głębokie nacięcia w kształcie kieszonki.
Mięso delikatnie oprószyć
solą i
pieprzem. W kieszonki nakładać farsz
szpinakowy (Uwaga: Kieszonek nie musimy niczym spinać!).
Na desce do krojenia układać po 2-3 plastry
szynki, tak aby na siebie zachodziły i tworzyły rodzaj prostokąta. Na jednym z końców prostokąta ułożyć
filet z kurczaka i zrolować, owinąć go
szynką.
Gotowe filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać delikatnie
oliwą. (Uwaga: Można je tak przechowywać w lodówce nawet kilkanaście godzin.)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut. Podawać od razu.Smacznego:)