Wykonanie
Dopiero co
pisałam o tym, że zaraz sypnie śnieg, a w Trójmieście zaczęli lepić bałwany! I pomimo wydłużonej jazdy samochodem po obwodnicy trójmiasta, mroźnego wiatru i czerwonego nosa, jakoś tak ciepło mi się robi na
sercu.Powoli zatrzymuję się przy dekoracjach świątecznych w sklepach, oglądam tony bombek i mrugających do mnie lampek. Cztery, nowe komplety zostały już zakupione i w sobotę zawisną na balkonach naszego domu.Zimo, tym razem nie "przywitam" Ciebie, jak ktoś na szybie samochodu (Zimo Wyp*!??#$%@), tylko wyciągnę do Ciebie ręce i zatańczę z Tobą przytulańca.Pierwsze wrażenie jest ponoć najważniejsze, a w tym roku właśnie jakoś tak zatęskniłam za zimą. Pojawiły się również pierwsze przymrozki, przypominając o ważnej sprawie, która zawsze o tej
porze roku sprawia, że
serce szybciej mi bije: ze smutku i radości, z nieszczęścia rodzin potrzebujących i radości, jaką sprawia zjednoczenie grupy znajomych i przyjaciół.Przełom listopada i grudnia to zdecydowanie czas Szlachetnej Paczki . To czas, kiedy możemy pomóc rodzinom z naszej okolicy i sprawić, aby nadchodzące Święta były dla Nich łatwiejsze i przyjemniejsze. Często po raz pierwszy w ich życiu...Jeżeli jeszcze nie słyszeliście o Szlachetnej Paczce, to koniecznie wejdźcie na ich stronę, lub po prostu włączcie telewizję.- Teraz o tej akcji głośno! Natomiast jeżeli akcja jest Wam znana, to pozostaje jedynie wybór rodziny i zachęcenie znajomych, aby przygotowali z
Wami wymarzoną paczkę, która trafi w następny weekend do odpowiedniej rodziny.A teraz szybka zmiana tematu i powrót do tytułowych roladek, które podbiły
serce mojego Sebastiana. Soczysty
kurczak, aromatyczny
szpinak z dodatkiem
czosnku i słona
szynka szwarcwaldzka.- Idealny sposób na pyszny obiad!
Składniki na 8 roladek:2 podwójne
piersi z kurczaka1,5kg
świeżego szpinaku lub niecałe opakowanie mrożonego16 plastrów
szynki szwarcwaldzkiej (moja była z Lidla)4 duże ząbki
czosnkusól i
pieprz do smakuNa patelni rozgrzewamy odrobinę
oliwy, wrzucamy posiekany
czosnek i
świeży szpinak. Przesmażamy dosłownie 2-3minuty i odstawiamy na bok do wystygnięcia.Jeżeli używacie
szpinak mrożony, to należy go smażyć dłużej, aż odparuje nadmiar
wody.
Piersi z kurczaka oczyszczamy, myjemy i wysuszamy ręcznikiem papierowym. Każdą pierś przekrawamy wzdłuż i delikatnie rozbijamy, aby powstał filet, który będzie można zwinąć.
Mięso pieprzymy i delikatnie solimy z dwóch stron. Pamiętajcie, że
szynka Szwarcwaldzka jest słona, więc
soli dajcie o połowę mniej, niż zwykle.Na piersi wykładamy porcję
szpinaku, zwijamy w roladkę i owijamy dwoma plastrami
szynki. Gotowe roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem ok. 35-45min. w 180stopniach.
Smacznego!