ßßß Cookit - przepis na Roladki drobiowe ze szpinakiem i Szlachetna Paczka

Roladki drobiowe ze szpinakiem i Szlachetna Paczka

nazwa

Wykonanie

Dopiero co pisałam o tym, że zaraz sypnie śnieg, a w Trójmieście zaczęli lepić bałwany! I pomimo wydłużonej jazdy samochodem po obwodnicy trójmiasta, mroźnego wiatru i czerwonego nosa, jakoś tak ciepło mi się robi na sercu.
Powoli zatrzymuję się przy dekoracjach świątecznych w sklepach, oglądam tony bombek i mrugających do mnie lampek. Cztery, nowe komplety zostały już zakupione i w sobotę zawisną na balkonach naszego domu.
Zimo, tym razem nie "przywitam" Ciebie, jak ktoś na szybie samochodu (Zimo Wyp*!??#$%@), tylko wyciągnę do Ciebie ręce i zatańczę z Tobą przytulańca.
Pierwsze wrażenie jest ponoć najważniejsze, a w tym roku właśnie jakoś tak zatęskniłam za zimą. Pojawiły się również pierwsze przymrozki, przypominając o ważnej sprawie, która zawsze o tej porze roku sprawia, że serce szybciej mi bije: ze smutku i radości, z nieszczęścia rodzin potrzebujących i radości, jaką sprawia zjednoczenie grupy znajomych i przyjaciół.
Przełom listopada i grudnia to zdecydowanie czas Szlachetnej Paczki . To czas, kiedy możemy pomóc rodzinom z naszej okolicy i sprawić, aby nadchodzące Święta były dla Nich łatwiejsze i przyjemniejsze. Często po raz pierwszy w ich życiu...
Jeżeli jeszcze nie słyszeliście o Szlachetnej Paczce, to koniecznie wejdźcie na ich stronę, lub po prostu włączcie telewizję.- Teraz o tej akcji głośno! Natomiast jeżeli akcja jest Wam znana, to pozostaje jedynie wybór rodziny i zachęcenie znajomych, aby przygotowali z Wami wymarzoną paczkę, która trafi w następny weekend do odpowiedniej rodziny.
A teraz szybka zmiana tematu i powrót do tytułowych roladek, które podbiły serce mojego Sebastiana. Soczysty kurczak, aromatyczny szpinak z dodatkiem czosnku i słona szynka szwarcwaldzka.- Idealny sposób na pyszny obiad!
Składniki na 8 roladek:
2 podwójne piersi z kurczaka
1,5kg świeżego szpinaku lub niecałe opakowanie mrożonego
16 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (moja była z Lidla)
4 duże ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy posiekany czosnek i świeży szpinak. Przesmażamy dosłownie 2-3minuty i odstawiamy na bok do wystygnięcia.
Jeżeli używacie szpinak mrożony, to należy go smażyć dłużej, aż odparuje nadmiar wody.
Piersi z kurczaka oczyszczamy, myjemy i wysuszamy ręcznikiem papierowym. Każdą pierś przekrawamy wzdłuż i delikatnie rozbijamy, aby powstał filet, który będzie można zwinąć.
Mięso pieprzymy i delikatnie solimy z dwóch stron. Pamiętajcie, że szynka Szwarcwaldzka jest słona, więc soli dajcie o połowę mniej, niż zwykle.
Na piersi wykładamy porcję szpinaku, zwijamy w roladkę i owijamy dwoma plastrami szynki. Gotowe roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem ok. 35-45min. w 180stopniach.
Smacznego!
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/11/roladki-drobiowe-ze-szpinakiem-i.html