ßßß
Proponuję sezonową wersję klasycznego omletu .Idealne danie śniadaniowe.Szybko, smacznie i elegancko :)Składniki: (1 porcja)2 jaja (jakie jaja wybierać – przeczytaj w Vademecum)1 łyżeczka posiekanego, drobnego szczypioru1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki1/2 szklanki kurek1 łyżka tartego ostrego żółtego sera (u mnie Cheddar)sól i pieprzoliwa z oliwekWykonanie:Kurki umyć (jak to zrobić czytaj w Vademecum) i obsmażyć na 2 łyżkach oliwy.W miseczce lekko ubić widelcem jajka z dodatkiem szczypioru i pietruszki oraz szczypty soli i pieprzu.Na małej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Wlać masę jajeczną. Widelcem lekko zagarniać/zsuwać brzegi do środka i przechylając patelnię, zalewać powstałe luki masą jajeczno-ziołową. (Omlet wtedy szybciej się usmaży i nie będzie przypalony od spodu.)Pod koniec smażenia, zmniejszyć płomień do minimum, posypać omlet kurkami i serem, przykryć patelnię pokrywką i pozwolić aby ser się rozpuścił (max 1 minuta).
Smażenie jednego omletu zajmuje 3-5 minut.Składać na pół na talerzu. Podawać z sałatką z pomidorów.Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGUNa śniadanie lub przyjęcie w gronie przyjaciół – tuńczyk po japońsku .
Na lunch – zapiekanka z cukinii po grecku,
a na kolację wołowina pieczona w garnku rzymskim .