Wykonanie
Bardzo smaczna i prosta zupa
grzybowo-jarzynowa, ugotowana na wędzonce to propozycja dla wszystkich, którzy lubią domową kuchnię ;)Inspiracją była zupa kurkowa podawana w restauracji Bulaj w Sopocie (nawiasem mówiąc, miejscu stanowczo godnym polecenia!).Składniki:2-3 plastry chudej wędzonki (np.
polędwicy łososiowej)1 średnia
marchew1 średnia
pietruszka1/2
selera1/2
pora (tylko biała część)1-2 łyżki posiekanego
kopru1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 szklanka świeżych
grzybów (kurki/kozaki/podgrzybki… lub dowolna ich mieszanka)
oliwa z oliweksól i
pieprz1-2 łyżki
śmietany lub
jogurtu (opcjonalnie)Wykonanie:W garnku rozgrzać 2-3 łyżki
oliwy i usmażyć skwarki z pokrojonej w drobną kostkę wędzonki.Dodać pokrojone w kostkę jarzyny (
marchew,
pietruszka,
seler,
por) i
grzyby. Zalać
wodą tak, aby sięgała 2-3 cm ponad warzywa. Gotować na średnim ogniu przez około 20. Pod koniec gotowania dodać posiekany
koper i
natkę.Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Zupę podawać od razu lub zaprawioną 1-2 łyżkami
śmietany lub
jogurtu.Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGUNa śniadanie jajecznica z
pomidorami,
a na lunch melanzane alla parmigiana czyli zapiekane
bakłażany.