ßßß Cookit - przepis na ZUPA GRZYBOWA NA WĘDZONCE

ZUPA GRZYBOWA NA WĘDZONCE

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczna i prosta zupa grzybowo-jarzynowa, ugotowana na wędzonce to propozycja dla wszystkich, którzy lubią domową kuchnię ;)
Inspiracją była zupa kurkowa podawana w restauracji Bulaj w Sopocie (nawiasem mówiąc, miejscu stanowczo godnym polecenia!).
Składniki:
2-3 plastry chudej wędzonki (np. polędwicy łososiowej)
1 średnia marchew
1 średnia pietruszka
1/2 selera
1/2 pora (tylko biała część)
1-2 łyżki posiekanego kopru
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 szklanka świeżych grzybów (kurki/kozaki/podgrzybki… lub dowolna ich mieszanka)
oliwa z oliwek
sól i pieprz
1-2 łyżki śmietany lub jogurtu (opcjonalnie)
Wykonanie:
W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i usmażyć skwarki z pokrojonej w drobną kostkę wędzonki.
Dodać pokrojone w kostkę jarzyny (marchew, pietruszka, seler, por) i grzyby. Zalać wodą tak, aby sięgała 2-3 cm ponad warzywa. Gotować na średnim ogniu przez około 20. Pod koniec gotowania dodać posiekany koper i natkę.
Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać od razu lub zaprawioną 1-2 łyżkami śmietany lub jogurtu.
Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGU
Na śniadanie jajecznica z pomidorami,
a na lunch melanzane alla parmigiana czyli zapiekane bakłażany.
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/08/29/zupa-grzybowa-na-wedzonce