ßßß Cookit - przepis na BIFTEKI czyli GRECKIE KOTLETY MIELONE

BIFTEKI czyli GRECKIE KOTLETY MIELONE

nazwa

Wykonanie

Bifteki do bardzo ciekawa alternatywa dla typowych kotletów mielonych. Nie zawierają ani bułki tartej, ani jajek, ale za to wspaniały, grecki ser feta.
Można je podawać z greckim sosem tzatziki, albo tak „po polsku” z sałatką z kiszonych ogórków :)
Przygotowane na podstawie tego przepisu.
Składniki:
1/2 kg mielonego mięsa wołowego
1 łyżka naturalnego jogurtu
100 g sera feta
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki musztardy
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
oliwa z oliwek
dodatkowo można dodać:
posiekane czarne oliwki
suszone pomidory
Sałatka:
1-2 pomidory
1-2 kiszone ogórki
1/2 cebuli
sól i pieprz
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać dodając 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Dobrze wyrobić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować owalne kotlety.
Smażyć 10-15 minuta na patelni grillowej (lub zwykłej dodając odrobinę oliwy do smażenia) aż będą ładnie przyrumienione z obu stron (ale nie za długo aby nie były „suche”!).*
*Uwaga:)
Można także bifteki szybko obrumienić na patelni, a następnie wstawić do gorącego piekarnika na około 10-15 minut (temperatura 180-190 stopni), aby „doszły”.
Przygotować sałatkę. Pokroić w kostkę pomidory oraz ogórki kiszone. Wymieszać z drobno posiekaną cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/02/21/bifteki-czyli-kotlety-mielone-po-grecku