ßßß Cookit - przepis na Crudaiola z suszonymi pomidorami i tymiankiem

Crudaiola z suszonymi pomidorami i tymiankiem

nazwa

Wykonanie

Moja trzecia propozycja na ma makaron crudaiola to spaghetti z suszonymi pomidorami i tymiankiem. Spaghetti to jeden z najpopularniejszych rodzajów makaronu, a o jego walorach smakowych nie muszę nikogo przekonywać. Przygotowujemy go na wiele sposobów, ale chyba najbardziej popularny jest ten w duecie z pomidorem. Sos pomidorowy to najlepszy dodatek do spaghetti, a dla odmiany proponuję przygotować sos z surowych warzyw.
Składniki /dla 2 osób//
160-200 g makaronu spaghetti
300 g świeżych,dojrzałych pomidorów
3 suszone pomidory z zalewy
1/4 czerwonej lub białej cebuli
kilka gałązek świeżego tymianku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz do smaku
Przygotowanie
Zmiksować delikatnie połowę obranych pomidorów/bez pestek /.
Przełożyć do miski i połączyć z pozostałymi pomidorami pokrojonymi w kostkę.
Dodać pokrojone w paski suszone pomidory , drobno posiekaną cebulę i rozdrobnione listki tymianku Doprawić do smaku solą i pieprzem,połączyć z oliwą,delikatnie wymieszać i pozostawić w chłodnym miejscu na ok.1/2 godz.
Ugotować makaron spaghetti al dente i połączyć z przygotowanym sosem pomidorowym.
Makaron można podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub na zimno/smakuje również doskonale/.
Żródło przepisu:Cucina Moderna
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/09/crudaiola-z-suszonymi-pomidorami-i.html