Wykonanie

Kolejna potrawa, która swym wyglądem i smakiem, łamie stereotyp „kuchni dietetycznej”!Niezmiernie apetyczne połączenie
łososia i
chrzanowego twarożku. Pokryte dekoracyjną
ogórkową łuską będzie świetnym daniem na tradycyjną kolację, jak i na karnawałowe party :)Na podstawie przepisu z pisma „Smacznego!” z grudnia 2009.Składniki:filet z
łososia (bez skóry i bez ości) – waga 0,5-1 kg1
cebula1 łyżeczka
octu winnegoliść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz ziarnisty,
sól1-2 opakowania
twarożku śmietankowego (np.
Philadelphia light)1-2 czubate łyżki
chrzanu1
ogórek3 łyżeczki
żelatynygałązka
koperku i ugotowana
marchew – do dekoracjiWykonanie:Przygotować filet z
łososia. Zdjąć skórę i usunąć ości (tutaj piszę jak to zrobić szybko i łatwo).Do odpowiednio dużego garnka włożyć płat
łososia. (Uwaga: Najlepiej nadaje się do tego specjalny, podłużny garnek do gotowania ryb, ale sprawdzi się także wysoka patelnia z przykrywką.)Na
łososia położyć pokrojoną w talarki
cebulę, wsypać po 3-4 ziarenka
czarnego pieprzu i
ziela angielskiego. Skropić
octem winnym, a następnie zalać zimną osoloną
wodą tak aby pokryła
rybę.

Całość przykryć i gotować na średnim ogniu aż do momentu gdy
wywar się zagotuje. Zestawić z ognia.
Rybę pozostawić w zalewie aż do całkowitego wystygnięcia (nie krócej niż na 3 godziny).
Rybę wyjąć z zalewy, wstawić do lodówki aby lekko odciekła i się schłodziła. (Uwaga:
Wywar zachować do przygotowania
galaretki!)Przygotować masę
serową.
Twarożek wymieszać dokładnie z
chrzanem. (Uwaga: Ilość
twarożku zależy od wielkości filetu z
łososia. Musi być go tyle aby można było całą
rybę pokryć przynajmniej pół centymetrową warstwą kremu
serowego. Ilość
chrzanu zależy od osobistych preferencji.)Przygotować galaretę do zalania
ryby. Odmierzyć 1/2 litra
wywaru (resztę można użyć do przygotowania np. śródziemnomorskiej zupy
rybnej). Jeśli
wywar jest mętny trzeba go sklarować (tutaj opis jak to zrobić).3 łyżeczki
żelatyny namoczyć w 1/3 szklanki zimnej
wody i pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Napęczniałą
żelatynę rozpuścić w kuchence mikrofalowej (1-2 minuty moc 600W) i połączyć z
wywarem. Dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki aż do czasu gdy
wywar zacznie gęstnieć.Schłodzony
filet z ryby ułożyć na półmisku.* Posmarować równomiernie kremem
chrzanowo-
twarożkowym. Na wierzchu ułożyć „łuskę” z pokrojonego na półplasterki
ogórka. (Uwaga:
Ogórka nie obierać ze skórki!). Udekorować
koperkiem. Całość polać/”pomalować” tężejącą galaretą. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.* Ja dodatkowo zabezpieczam półmisek kawałkami folii aluminiowej. Układam je dookoła
ryby, dzięki temu półmisek nie „brudzi” się ani
twarożkiem ani
galaretką. Folię usuwam gdy
ryba jest już gotowa do podania na stół.Smacznego:)