ßßß Cookit - przepis na ŁOSOŚ Z OGÓRKOWĄ ŁUSKĄ

ŁOSOŚ Z OGÓRKOWĄ ŁUSKĄ

nazwa

Wykonanie

Kolejna potrawa, która swym wyglądem i smakiem, łamie stereotyp „kuchni dietetycznej”!
Niezmiernie apetyczne połączenie łososia i chrzanowego twarożku. Pokryte dekoracyjną ogórkową łuską będzie świetnym daniem na tradycyjną kolację, jak i na karnawałowe party :)
Na podstawie przepisu z pisma „Smacznego!” z grudnia 2009.
Składniki:
filet z łososia (bez skóry i bez ości) – waga 0,5-1 kg
1 cebula
1 łyżeczka octu winnego
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól
1-2 opakowania twarożku śmietankowego (np. Philadelphia light)
1-2 czubate łyżki chrzanu
1 ogórek
3 łyżeczki żelatyny
gałązka koperku i ugotowana marchew – do dekoracji
Wykonanie:
Przygotować filet z łososia. Zdjąć skórę i usunąć ości (tutaj piszę jak to zrobić szybko i łatwo).
Do odpowiednio dużego garnka włożyć płat łososia. (Uwaga: Najlepiej nadaje się do tego specjalny, podłużny garnek do gotowania ryb, ale sprawdzi się także wysoka patelnia z przykrywką.)
Na łososia położyć pokrojoną w talarki cebulę, wsypać po 3-4 ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Skropić octem winnym, a następnie zalać zimną osoloną wodą tak aby pokryła rybę.
Całość przykryć i gotować na średnim ogniu aż do momentu gdy wywar się zagotuje. Zestawić z ognia. Rybę pozostawić w zalewie aż do całkowitego wystygnięcia (nie krócej niż na 3 godziny).
Rybę wyjąć z zalewy, wstawić do lodówki aby lekko odciekła i się schłodziła. (Uwaga: Wywar zachować do przygotowania galaretki!)
Przygotować masę serową. Twarożek wymieszać dokładnie z chrzanem. (Uwaga: Ilość twarożku zależy od wielkości filetu z łososia. Musi być go tyle aby można było całą rybę pokryć przynajmniej pół centymetrową warstwą kremu serowego. Ilość chrzanu zależy od osobistych preferencji.)
Przygotować galaretę do zalania ryby. Odmierzyć 1/2 litra wywaru (resztę można użyć do przygotowania np. śródziemnomorskiej zupy rybnej). Jeśli wywar jest mętny trzeba go sklarować (tutaj opis jak to zrobić).
3 łyżeczki żelatyny namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody i pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kuchence mikrofalowej (1-2 minuty moc 600W) i połączyć z wywarem. Dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki aż do czasu gdy wywar zacznie gęstnieć.
Schłodzony filet z ryby ułożyć na półmisku.* Posmarować równomiernie kremem chrzanowo-twarożkowym. Na wierzchu ułożyć „łuskę” z pokrojonego na półplasterki ogórka. (Uwaga: Ogórka nie obierać ze skórki!). Udekorować koperkiem. Całość polać/”pomalować” tężejącą galaretą. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
* Ja dodatkowo zabezpieczam półmisek kawałkami folii aluminiowej. Układam je dookoła ryby, dzięki temu półmisek nie „brudzi” się ani twarożkiem ani galaretką. Folię usuwam gdy ryba jest już gotowa do podania na stół.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/12/27/losos-z-ogorkowa-luska