ßßß
Pyszna obiado-kolacja gotowa w 10 minut!Dzięki szybkiemu smażeniu/grillowaniu mięso jest soczyste i bardzo smakowite. Przełożone warzywami i serem prezentuje się niezmiernie apetycznie :)Uwaga:)Jest to idealne danie dla 1-2 osób. Mięso można zalać marynatą wcześniej, a smażyć bezpośrednio przed podaniem. Pyszna obiado-kolacja będzie gotowa w ekspresowym tempie :)Składniki: (na 2 porcje)1 cała pierś z kurczaka1 pomidorświeże kiełki (lub sałata)2 plastry żółtego sera1/2 cytrynyMarynata do mięsa:4 łyżki oliwy z oliwek1-2 ząbki czosnku (przeciśnięte)1 łyżka ulubionych ziół (świeże lub suszone) – np. oregano, rozmaryn, tymianek, bazylia lub zioła prowansalskieszczypta mielonej słodkiej papryki (dla koloru)sól i pieprzmała torebka na mrożonkiWykonanie:Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Pierś z kurczaka podzielić na połowy i oddzielić małe „polędwiczki”. Mięso włożyć do torebki na mrożonki i zalać marynatą. Torebkę zawiązać i kilkukrotnie nią potrząsnąć, aby marynata dokładnie pokryła mięso. Pozostawić w lodówce do czasu smażenia/grillowania (2-24 godziny).Pomidora pokroić na plastry. Przygotować kiełki/sałatę i plastry żółtego sera.Rozgrzać patelnię teflonową lub grillową. Smażyć steki po 2-3 minuty z każdej strony. Zdjąć i trzymając szczypcami przekroić wzdłuż na pół (na dwa „plastry”). Smażyć kolejne 2-3 minuty przeciętą stroną do dołu.
Układać na talerzu w formie „tortu”: mięso, plastry żółtego sera, plasterki pomidora, kiełki, druga część mięsa.Podawać z cząstkami cytryny oraz sałatką mieszaną.Smacznego:)