ßßß
Danie może trochę bardziej czasochłonne, ale za to smak rekompensuje wszystko! Jest to danie zarówno dla wielbicieli kozich serów, jak i tych, którzy wolą nabiał wyprodukowany z krowiego mleka. Wystarczy tylko zamienić kozi serek na Wasz ulubiony twarożek i danie gotowe:)Uwaga:)Pierwszy raz jadłam roladki z bakłażana nadziewane twarożkiem zrobione przez moją znajomą – Tetianę z Ukrainy. Okazało się, że bakłażan gra bardzo ważną rolę w kuchni naszych wschodnich sąsiadów. Słyszałam o kiszonych bakłażanach, przetworach „a’ la grzybki”, zapiekankach, roladkach i wielu innych:)Roladki smakują wybornie zarówno z sosem pomidorowym (pomysł jednej z koleżanek blogowiczek, niestety nie pamiętam której…), jak i bez. Jako dodatek do roladek, a nawet do samego smażonego bakłażana polecam sos Adżika (także przepis ukraiński).Dla „oszczędzających” czas spędzony w kuchni, polecam zrobienie od razu większej ilości włoskiego sosu pomidorowego i zawekowanie go w małych słoiczkach. Można go potem wykorzystać m.in. do spaghetti (jeśli możemy sobie na nie pozwolić…) lub do zapiekanych warzyw/mięs/ryb:)Składniki na roladki (ok. 6 szt):1 duży bakłażan pokrojony w plastry grubości 0,5 cm1-2 ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do smażenia bakłażana1 łyżka octu 6% (lub soku z cytryny)1 opakowanie kremowego serka koziego (lub np. „Twój Smak” z ziołami:)6 suszonych pomidorów (z zalewy)Włoski sos pomidorowy :1 kartonik (1/2 litra) sosu pomidorowego1-2 ząbki czosnku1 łyżeczka suszonej bazylii1 łyżeczka suszonego tymiankuchilli (dla chętnych)sól i pieprz do smakuWykonanie:Plastry bakłażana posolić i pozostawić na sicie na 30-60 min (aż puszczą sok). Po tym czasie przepłukać i każdy plaster osuszyć papierowym ręcznikiem („suche” będą mniej pryskały w czasie smażenia:).Plastry smażyć na gorącej oliwie z każdej strony aż do lekkiego zrumienienia.Przygotować marynatę do bakłażana, tj. wymieszać 2 łyżki oliwy z octem i przeciśniętym czosnkiem. Każdy usmażony plaster bakłażana posmarować marynatą i odstawić „do przegryzienia”.W tym czasie przygotować sos pomidorowy. W rondelku lekko podgrzać sos pomidorowy z kartonu z dodatkiem czosnku, bazylii, tymianku, soli i pieprzu (i ewentualnie chilli).Każdy plaster bakłażana posmarować z jednej strony twarożkiem (możemy do twarożku dodać dodatkowo świeże zioła:), na końcu ułożyć suszonego pomidora i dość ścisło zrolować.Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.Podawać z włoskim sosem pomidorowym. (Sos może być zimny lub gorący).Smacznego:)