ßßß
Składniki:2 puszki po 400g pomidorów krojonych (wersja zimowa )świeże pomidory ( wersja letnia)6 ząbków czosnkugarść liści świeżej bazyliioliwasól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Obieramy i siekamy ( nie trzemy, nie wyciskamy tylko siekamy:) czosnek. Do rondla wlewamy 3-4 łyżki oliwy jak najlepszej jakości (od tego w dużej mierze zależy smak sosu) i dodajemy posiekany czosnek. W tym momencie zaczynamy podgrzewać na małym ogniu oliwe z czosnkiem. Dzięki temu czosnek zdąży uwolnić swoje aromaty i odda go potrawie. W między czasie listki bazylii układamy w stosik, zwijamy bardzo ciasno i drobno siekamy. Gdy czosnek zacznie nabierać złotego koloru dodajemy bazylię, smażymy ok. 30 sekund i dodajemy pomidory. Dosalamy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i pozwalamy sie gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Po tym czasie przelewamy do miseczki, studzimy i stosujemy do wszystkiego na co będziemy mieli ochotę:)Smacznego !!!
Incoming search terms:dip pomidorowysos włoskiwłoski sos do pizzysos pomidorowy włoskiwloski sos pomidorowysosy pomidorowesos wloskisos pomidorowy wloski