Wykonanie
Ten
sos jest rewelacyjny. Tak, zdaję sobie sprawę, że brzmi to mało skromnie jednak nie jest to tylko moje zdanie lecz wielu osób, które jak wiem, miały przyjemność go kosztować. Jest niesamowicie prosty, szybki i jak zwykle przepyszny. Składa się z zaledwie czterech głównych składnikiów…ale na tym właśnie polega jego wyjątkowy smak…jak i smak większości włoskich dań. Prostota zazwyczaj przynosi rewelacyjne skutki. Zróbcie ten sos raz a zapewniam, że stanie się on Waszym ulubionym. Można go stosować do wszystkiego. Do smarowania pizzy, tortilli, bruschetty, jako dip do pizzy, czy dodatek zamiast
ketchupu lub baza do dań wszelakich wymagających
sosu pomidorowego. Zastosowanie jest bardzo szerokie. A co jest świetne, to to, że można przygotować latem większą ilość tego sosu, zapakować do słoików i
mieć przez zimę własny, naturalny sos gotowy do użycia. Polecam serdecznie.
Składniki:2 puszki po 400g
pomidorów krojonych (wersja zimowa )świeże
pomidory ( wersja letnia)6 ząbków
czosnkugarść liści świeżej
bazyliioliwasól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Obieramy i siekamy ( nie trzemy, nie wyciskamy tylko siekamy:)
czosnek. Do rondla wlewamy 3-4 łyżki
oliwy jak najlepszej jakości (od tego w dużej mierze zależy smak sosu) i dodajemy posiekany
czosnek. W tym momencie zaczynamy podgrzewać na małym ogniu
oliwe z
czosnkiem. Dzięki temu
czosnek zdąży uwolnić swoje aromaty i odda go potrawie. W
między czasie listki
bazylii układamy w stosik, zwijamy bardzo ciasno i drobno siekamy. Gdy
czosnek zacznie nabierać złotego koloru dodajemy
bazylię, smażymy ok. 30 sekund i dodajemy
pomidory. Dosalamy i doprawiamy świeżo zmielonym
pieprzem, mieszamy i pozwalamy sie gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Po tym czasie przelewamy do miseczki, studzimy i stosujemy do wszystkiego na co będziemy
mieli ochotę:)Smacznego !!!
Incoming search terms:dip
pomidorowysos włoskiwłoski sos do pizzy
sos pomidorowy włoskiwloski
sos pomidorowysosy pomidorowesos wloski
sos pomidorowy wloski