Wykonanie
Danie może trochę bardziej czasochłonne, ale za to smak rekompensuje wszystko! Jest to danie zarówno dla wielbicieli
kozich serów, jak i tych, którzy wolą
nabiał wyprodukowany z
krowiego mleka. Wystarczy tylko zamienić kozi
serek na Wasz ulubiony
twarożek i danie gotowe:)Uwaga:)Pierwszy raz
jadłam roladki z
bakłażana nadziewane
twarożkiem zrobione przez moją znajomą – Tetianę z Ukrainy. Okazało się, że
bakłażan gra bardzo ważną rolę w kuchni naszych wschodnich sąsiadów. Słyszałam o kiszonych bakłażanach, przetworach „a’ la grzybki”, zapiekankach, roladkach i wielu innych:)Roladki smakują wybornie zarówno z
sosem pomidorowym (pomysł jednej z koleżanek blogowiczek, niestety nie pamiętam której…), jak i bez. Jako dodatek do roladek, a nawet do samego smażonego
bakłażana polecam sos Adżika (także przepis ukraiński).Dla „oszczędzających” czas spędzony w kuchni, polecam zrobienie od razu większej ilości
włoskiego sosu pomidorowego i zawekowanie go w małych słoiczkach. Można go
potem wykorzystać m.in. do spaghetti (jeśli możemy sobie na nie pozwolić…) lub do zapiekanych warzyw/mięs/ryb:)Składniki na roladki (ok. 6 szt):1 duży
bakłażan pokrojony w plastry grubości 0,5 cm1-2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek +
oliwa do smażenia
bakłażana1 łyżka
octu 6% (lub
soku z cytryny)1 opakowanie kremowego
serka koziego (lub np. „Twój Smak” z
ziołami:)6
suszonych pomidorów (z zalewy)
Włoski sos pomidorowy :1 kartonik (1/2 litra)
sosu pomidorowego1-2 ząbki
czosnku1 łyżeczka suszonej
bazylii1 łyżeczka suszonego
tymiankuchilli (dla chętnych)
sól i
pieprz do smakuWykonanie:Plastry
bakłażana posolić i pozostawić na sicie na 30-60 min (aż puszczą sok). Po tym czasie przepłukać i każdy plaster osuszyć papierowym ręcznikiem („suche” będą mniej pryskały w czasie smażenia:).Plastry smażyć na gorącej
oliwie z każdej strony aż do lekkiego zrumienienia.Przygotować marynatę do
bakłażana, tj. wymieszać 2 łyżki
oliwy z
octem i przeciśniętym
czosnkiem. Każdy usmażony plaster
bakłażana posmarować marynatą i odstawić „do przegryzienia”.W tym czasie przygotować
sos pomidorowy. W rondelku lekko podgrzać
sos pomidorowy z kartonu z dodatkiem
czosnku,
bazylii,
tymianku,
soli i
pieprzu (i ewentualnie
chilli).Każdy plaster
bakłażana posmarować z jednej strony
twarożkiem (możemy do
twarożku dodać dodatkowo świeże
zioła:), na końcu ułożyć
suszonego pomidora i dość ścisło zrolować.Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.Podawać z
włoskim sosem pomidorowym. (Sos może być zimny lub gorący).Smacznego:)