ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe - bez cukru i mąki

Ciasto czekoladowe - bez cukru i mąki

nazwa

Wykonanie

6 lat temu pojawił się tutaj pierwszy przepis. Były to muffiny. Dzisiaj również na słodko, ale dużo zdrowiej. Ciasto czekoladowe bez grama dodatkowego cukru, bez mąki. Za to z bananami i daktylami. Przepis zobaczyłam już jakiś czas temu na duńskim blogu The Food Club . Ponieważ nie miałam dostępu do świeżych daktyli zmodyfikowałam przepis. Moje ciasto wyszło dużo wyższe niż to oryginalne. Dlatego też musiałam je piec prawie dwa razy dłużej. Zapraszam na urodzinowe ciasto i dziękuję, że już tyle lat tutaj zaglądacie.
Składniki:
250 g suszonych daktyli (bez pestek)
100 g wrzątku
1 dojrzały banan
3 jajka
4 łyżki oleju
50 ml espresso
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
50 g ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
65 g mielonych migdałów
Wykonanie:
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na minimum 30 minut. Następnie odcedzić i zmiksować na gładką masę. Dodać banana, jajka, kawę, wanilię, olej i ponownie zmiksować. Dodać kakao, proszek i migdały. Wymieszać. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Przelać masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 50 - 55minut (do suchego patyczka). Ciasto ostudzić przed podaniem.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/01/Ciasto-czekoladowe-bez-cukru-i-maki-1.html