Wykonanie
6 lat temu pojawił się tutaj pierwszy przepis. Były to muffiny. Dzisiaj również na słodko, ale dużo zdrowiej. Ciasto
czekoladowe bez grama dodatkowego
cukru, bez
mąki. Za to z
bananami i
daktylami. Przepis zobaczyłam już jakiś czas temu na duńskim blogu The Food Club . Ponieważ nie miałam dostępu do świeżych
daktyli zmodyfikowałam przepis. Moje ciasto wyszło dużo wyższe niż to oryginalne. Dlatego też musiałam je piec prawie dwa
razy dłużej. Zapraszam na urodzinowe ciasto i dziękuję, że już tyle lat tutaj zaglądacie.


Składniki:250 g
suszonych daktyli (bez pestek)100 g wrzątku1 dojrzały
banan3
jajka4 łyżki
oleju50 ml
espresso1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego50 g ciemnego
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia65 g mielonych
migdałówWykonanie:
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na minimum 30 minut. Następnie odcedzić i zmiksować na gładką masę. Dodać
banana,
jajka,
kawę,
wanilię,
olej i ponownie zmiksować. Dodać
kakao, proszek i
migdały. Wymieszać. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Przelać masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 50 - 55minut (do suchego patyczka). Ciasto ostudzić przed podaniem.