Wykonanie
Zauważyłam, że ostatnio na blogu same słodkie przepisy. Chciałabym to nadrobić ale jakoś nie ma ku temu okazji. Przynajmniej dzisiejszy wpis ma chlebek w nazwie:), w rzeczy samej to pyszne
czekoladowe ciasto wypełnione dobrymi składnikami. Dodatkowo jest bezglutenowe i bez dodatku rafinowanych
cukrów. Jest dość kaloryczne, ale to dobre kalorie, które wspaniale zastąpią śniadanie, lunch czy podwieczorek. Ja skonsumowałam dwa kawałki po moim wspinaczkowym treningu:).Zbliża się też Wielkanoc, więc ciasto to, oblane
gorzką czekoladą, posypane kawałkami
orzechów włoskich, może być pyszną alternatywą dla tradycyjnej babki:).Zresztą popatrzcie sami:).

Składniki:4 dojrzałe
banany3
jajka od szczęśliwej
kury2 łyżki miękkiego
masła (w oryginalnym przepisie było
masło migdałowe)1 łyżka
oleju kokosowego1/2 szklanki zmielonych
migdałów1 łyżka stołowa
cynamonu1 łyżka stołowa naturalnego
kakao1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoszczypta
soli1 łyżeczka bezglutenowego pieczenia
proszku do pieczeniagarść posiekanych
orzechów włoskichgarść posiekanych
daktyliPiekarnik rozgrzewamy do 180ºC.Jeżeli macie dobry blender albo robot kuchenny wszystkie składniki oprócz
orzechów włoskich i
daktyli umieszczamy w robocie i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Orzechy i
daktyle należy wmieszać łyżką.Ja takich możliwości nie mam więc przygotowałam wszystko trochę inaczej.
Banany rozgniatamy widelcem,
jajka roztrzepujemy,
olej kokosowy rozpuszczamy. Łączymy wszystkie mokre składniki. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki.
Masło ucieramy mikserem do kremowej konsystencji, dodajemy mokre składniki i mieszamy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy.Na koniec dodajemy
orzechy,
daktyle i mieszamy łyżką.Keksówkę smarujemy
olejem kokosowym lub
masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę przekładamy do formy i pieczemy przez około 35 minut.

Smacznego...