ßßß
Składniki:4 dojrzałe banany3 jajka od szczęśliwej kury2 łyżki miękkiego masła (w oryginalnym przepisie było masło migdałowe)1 łyżka oleju kokosowego1/2 szklanki zmielonych migdałów1 łyżka stołowa cynamonu1 łyżka stołowa naturalnego kakao1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoszczypta soli1 łyżeczka bezglutenowego pieczenia proszku do pieczeniagarść posiekanych orzechów włoskichgarść posiekanych daktyliPiekarnik rozgrzewamy do 180ºC.Jeżeli macie dobry blender albo robot kuchenny wszystkie składniki oprócz orzechów włoskich i daktyli umieszczamy w robocie i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Orzechy i daktyle należy wmieszać łyżką.Ja takich możliwości nie mam więc przygotowałam wszystko trochę inaczej.Banany rozgniatamy widelcem, jajka roztrzepujemy, olej kokosowy rozpuszczamy. Łączymy wszystkie mokre składniki. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki.Masło ucieramy mikserem do kremowej konsystencji, dodajemy mokre składniki i mieszamy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy.Na koniec dodajemy orzechy, daktyle i mieszamy łyżką.Keksówkę smarujemy olejem kokosowym lub masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę przekładamy do formy i pieczemy przez około 35 minut.
Smacznego...