Wykonanie
Jak już wspominałam przy ciasteczkach owsianych, taka forma
ciastek jest moją ulubiona przekąską do
kawy.
Ciasteczka robi się szybko, nie potrzeba nawet wyciągać miksera. Dla dzieci są dobrym zamiennikiem bezwartościowych
słodyczy - moja prawie 2-letnia córeczka je uwielbia :) Tym razem zrobiłam
ciastka żytnie.

Składniki:1 duży
banan8
suszonych daktyli namoczonych na ok. 15 minut w wodzie1
jajko2 szklanki
płatków żytnich3/4 szklanki
mąki żytniej typ 7203 łyżki
oleju kokosowego1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia5 łyżek zmielonych
migdałów4 łyżki
syropu z agawyPrzygotowanie:Rozpuszczamy
olej (w garnuszku lub mikrofali) i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie w blenderze mielimy namoczone wcześniej
daktyle i
banana.W jednej misce łączymy wszystkie "mokre" składniki, czyli masę
daktylowo-
bananową,
olej,
syrop i
jajko. W drugiej misce łączymy wszystkie „suche” składniki:
mąkę,
płatki,
proszek do pieczenia,
migdały, po czym wsypujemy je do mokrej masy i całość mieszamy do dokładnego połączenia składników. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni z termoobiegiem.Z masy formujemy w rękach małe kulki, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut, aż się zarumienią. Należy pamiętać żeby nawet trochę ich nie przypalić, bo mogą
mieć gorzki posmak (ze względu na
mąkę żytnią).