Wykonanie
Samo zdrowie, nie żartuję.
Gorzka czekolada,
mąka pełnoziarnista,
płatki owsiane,
dynia,
cynamon. Czego chcieć więcej? Chyba nawet można przymknąć oko na tę odrobinę
cukru.

Składniki (12 - 14 sztuk):200 g
mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej)150 g
płatków owsianych100 g
cukru trzcinowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
gorzkiej czekolady1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki suszonego
imbiru250 ml puree
dyniowego3-5 łyżek
oleju70 ml
mleka2
jajkaWykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub kuchence mikrofalowej.
Mąkę,
przyprawy,
cukier, proszek i
płatki wymieszać w misce. W drugiej wymieszać
jajka,
olej,
mleko, puree
dyniowe. Dodać przestudzoną
czekoladę. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać. Przełożyć do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami. Piec przez około 20 - 25 minut w 190 stopniach, aż do suchego patyczka.