ßßß Cookit - przepis na Zupa szparagowa z orzechami

Zupa szparagowa z orzechami

nazwa

Wykonanie

To już ostatni wpis szparagowy w tym sezonie. A na zakończenie rewelacyjna zupa, którą podejrzałam u Skoraczka . Moja w wersji odrobinę bardziej ubogiej, bo nie użyłam bulionu. Mimo wszystko smakowała bardzo. Dodatek sera i orzechów to było to.
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
1 mała cebula
1 mały ząbek czosnku
oliwa, olej
ok. 750 ml wody (lub bulionu warzywnego)
kilka plasterków sera brie
50 g orzechów laskowych
kilkanaście listków bazylii
Wykonanie:
Szparagi dokładnie umyć i odłamać końcówki. Bazylię posiekać i wymieszać z 2 łyżkami oliwy. Odstawić. W garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną cebulę. Dodać posiekany czosnek i podsmażyć przez chwilę uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodać szparagi pokrojone na kawałki. Chwilę podsmażyć i zalać wszystko wodą. Gotować przez kilkanaście minut, aż szparagi będą miękkie. Zupę zmiksować blenderem, aż będzie gładka. Zupę doprawić do smaku solą. Orzechy posiekać na duże kawałki i uprażyć na suchej patelni. Zupę podawać udekorowaną orzechami i plastrami sera. Skropić oliwą bazyliową.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/05/Zupa-szparagowa-z-orzechami.html