ßßß
500 g topinamburucebulaząbek czosnkugałązka rozmarynuolej do smażeniapół litra bulionu warzywnego lub wodypół szklanki mlekachipsy z topinambura:1-2 bulwy topinamburaolejTopinambur obrać i pokroić na plasterki (odłożyć 1-2 bulwy).W rondlu rozgrzać olej i dodać pokrojoną w kostkę cebulę i gałązkę rozmarynu.Smażyć aż się zeszkli, dodać posiekany ząbek czosnku i topinambur, chwilę jeszcze smażyć.Zalać bulionem warzywnym i gotować od zawrzenia około 20 minut aż topinambur będzie miękki.Wyjąć rozmaryn i przy użyciu blendera zmiksować zupę na krem.Dolać mleko, doprawić do smaku solą i pieprzem.Wziąć odłożone bulwy i bardzo cienko pokroić je na plasterki lub paseczki i wrzucić na głęboki rozgrzany olej, chwilę smażyć aż będą chrupkie.Zupę podawać z olejem z pestek dyni i chipsami z topinambura.