Wykonanie
Przed świętami dostałam w prezencie od Kuriera Warzywnego topinambur (czyli
słonecznik bulwiasty), który marzył mi się od dawna. Zupy przygotowane z niego miałam okazję jeść w restauracjach i zachwyciły mnie one swoim smakiem - topinambur przypomina nieco
orzechy włoskie, ma lekko słodki smak, jakby pomieszanej
pietruszki i
grzybów - koniecznie spróbujcie, bo ponadto jest bardzo zdrowy. Topinambur zmniejsza ciśnienie i poziom cholesterolu, zalecany jest po chemioterapii i dla diabetyków by szybciej pozbyć się toksyn, a dla osób dbających o linię ważne jest, ze przyspiesza przemianę materii.

500 g topinamburu
cebulaząbek
czosnkugałązka
rozmarynuolej do smażeniapół litra
bulionu warzywnego lub
wodypół szklanki
mlekachipsy z topinambura:1-2 bulwy topinambura
olejTopinambur obrać i pokroić na plasterki (odłożyć 1-2 bulwy).W rondlu rozgrzać
olej i dodać pokrojoną w kostkę
cebulę i gałązkę
rozmarynu.Smażyć aż się zeszkli, dodać posiekany ząbek
czosnku i topinambur, chwilę jeszcze smażyć.Zalać
bulionem warzywnym i gotować od zawrzenia około 20 minut aż topinambur będzie miękki.Wyjąć
rozmaryn i przy użyciu blendera zmiksować zupę na krem.Dolać
mleko, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Wziąć odłożone bulwy i bardzo cienko pokroić je na plasterki lub paseczki i wrzucić na głęboki rozgrzany
olej, chwilę smażyć aż będą chrupkie.Zupę podawać z
olejem z pestek dyni i
chipsami z topinambura.