ßßß Cookit - przepis na Szpinak z czosnkiem, jajkiem i makaronem

Szpinak z czosnkiem, jajkiem i makaronem

nazwa

Wykonanie

Szpi­nak z czosn­kiem, jaj­kiem i maka­ro­nem to jedna z naj­prost­szych, a zara­zem naj­bo­gat­szych w skład­niki odżyw­cze potraw. Mary­narz Popeye coś o tym wie 😉
Szpi­nak jest warzy­wem przez jed­nych znie­na­wi­dzo­nym, przez innych uwiel­bia­nym, ze względu na swój spe­cy­ficzny smak i aro­mat. Jego walory sma­kowe dosko­nale pod­kre­śla czo­snek, toteż poni­żej pre­zen­tuję szybki prze­pis na szpi­nak z tą dosko­nałą przy­prawą.
Cie­ka­wostka
Składniki
450g szpi­naku mro­żo­nego w bry­kie­cie,
3–4 ząbki czosnku,
4–5 jajek (naj­le­piej L-ek lub więk­szych),
1–2 łyżki śmie­tany 18% (w osta­tecz­no­ści może być pół szklanki peł­nego mleka),
pła­ska łyżeczka warzywka i odro­bina świeżo mie­lo­nego pie­przu,
olej rze­pa­kowy,
200g maka­ronu świ­derki,
woda i sól do goto­wa­nia maka­ronu.
Szpi­nak wsy­pu­jemy do ron­delka na roz­grzany olej i dusimy pod przy­kry­ciem aż bry­kiety cał­ko­wi­cie się “roz­pusz­czą”. Do szpi­naku doda­jemy śmie­tanę, obrane i prze­ci­śnięte przez pra­skę ząbki czosnku i dopra­wiamy do smaku warzyw­kiem oraz pie­przem. Szpi­nak z czosn­kiem dusimy jesz­cze przez kilka minut i poda­jemy z jaj­kami i maka­ro­nem. Smacz­nego!
Szpi­nak z czosn­kiem, jaj­kiem i maka­ro­nem
Szpi­nak to ulu­bione warzywo mary­na­rza Popeya, które dostar­cza mu zastrzyk ener­gii potrzeb­nej do walki o swoją lubą. Z tego prze­pisu dowiesz się jak przy­rzą­dzić pyszny szpi­nak z czosn­kiem, jaj­kiem i zakrę­co­nym maka­ro­nem.
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/szpinak-z-czosnkiem-jajkiem-makaronem