Wykonanie
Szpinak z czosnkiem, jajkiem i makaronem to jedna z najprostszych, a zarazem najbogatszych w składniki odżywcze potraw. Marynarz Popeye coś o tym wie 😉
Szpinak jest warzywem przez jednych znienawidzonym, przez innych uwielbianym, ze względu na swój specyficzny smak i aromat. Jego walory smakowe doskonale podkreśla czosnek, toteż poniżej prezentuję szybki przepis na szpinak z tą doskonałą przyprawą.CiekawostkaSkładniki450g szpinaku mrożonego w brykiecie,3–4 ząbki
czosnku,4–5
jajek (najlepiej L-ek lub większych),1–2 łyżki śmietany 18% (w ostateczności może być pół szklanki pełnego
mleka),płaska łyżeczka warzywka i odrobina świeżo mielonego pieprzu,
olej rzepakowy,200g makaronu świderki,
woda i
sól do gotowania makaronu.Szpinak wsypujemy do rondelka na rozgrzany
olej i dusimy pod przykryciem aż brykiety całkowicie się “rozpuszczą”. Do szpinaku dodajemy śmietanę, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku i doprawiamy do smaku warzywkiem oraz pieprzem. Szpinak z czosnkiem dusimy jeszcze przez kilka minut i podajemy z jajkami i makaronem. Smacznego!
Szpinak z czosnkiem, jajkiem i makaronemSzpinak to ulubione warzywo marynarza Popeya, które dostarcza mu zastrzyk energii potrzebnej do walki o swoją lubą. Z tego przepisu dowiesz się jak przyrządzić pyszny szpinak z czosnkiem, jajkiem i zakręconym makaronem.