Lekka i rozgrzewająca. Idealna na chłodniejsze dni. Osobom lubiącym ostre przyprawy polecam również dodanie szczypty imbiru i chilli.Składniki-700 ml bulionu warzywnego-400 ml mleka-1 kalafior (ok 700 g)-2 średnie ziemniaki-1 średnia cebula-2 łyżki oleju-1 łyżka curry w proszku-1 duży ząbek czosnku-szczypiorek-sólPrzygotowanieKalafior umyć i podzielić na różyczki. Cebulę i czosnek posiekać na małe kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek i podsmażyć na szklisto. Dodać ziemniaki i kalafior, wlać bulion, doprawić solą. Gotować przez ok. 45 minut, aż warzywa staną się tak miękkie, aż zaczną się rozpadać. Wlać mleko, zagotować jeszcze raz i zgasić ogień. Do zupy dodać curry i zmiksować całość blenderem na gładki krem. Udekorować szczypiorkiem.Smacznego :)