ßßß Cookit - przepis na Lasagne z mięsem i szparagami

Lasagne z mięsem i szparagami

nazwa

Wykonanie

Lasagne pojawia się u nas dość rzadko. Nie wiem dlaczego, bo bardzo nam smakuje. Tym razem połączyłam dwa przepisy i powstała wersja mięsno - szparagowa. Zniknęła tak szybko, że jedna porcja, przygotowana specjalnie do zdjęć, nie doczekała się sesji zdjęciowej. A jak widać, ta druga, też nie była w całości.
Składniki:
1 cebula
1/2 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
2 puszki krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
sól
zioła (dałam świeże: bazylię i oregano)
pół pęczka zielonych szparagów
olej do smażenia
płaty lasagne
70 g masła
7 łyżek mąki
mleko (ok. 3/4 l)
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy mięso i przeciśnięty czosnek i smażymy mieszając, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy pomidory, zioła, doprawiamy do smaku i smażymy, aż sos będzie dość gęsty.
Przygotowujemy beszamel. Na patelni roztapiamy masło z mąką. Smażymy mieszając, aż mąka będzie jasno-złota. Powoli wlewamy mleko cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku. Gotujemy przez kilka - kilkanaście minut, aż sos będzie aksamitny.
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.
Na dno naczynia do zapiekania układamy surowy makaron. Na to kładziemy sos mięsno - pomidorowy. Na mięso kładziemy szparagi i na wierzch warstwę beszamelu. Znowu kładziemy makaron, sos, szparagi i beszamel. Przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około pół godziny. Zdejmujemy folię i dopiekamy lasagne przez jeszcze około 10 minut. Podajemy na ciepło.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/05/Lasagne-z-miesem-i-szparagami.html