Wykonanie
Lasagne pojawia się u nas dość rzadko. Nie wiem dlaczego, bo bardzo nam smakuje. Tym razem połączyłam dwa przepisy i powstała wersja
mięsno - szparagowa. Zniknęła tak szybko, że jedna porcja, przygotowana specjalnie do zdjęć, nie doczekała się sesji zdjęciowej. A jak widać, ta druga, też nie była w całości.
Składniki:1
cebula1/2 kg
mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)2 puszki krojonych
pomidorów2 ząbki
czosnkusólzioła (dałam świeże:
bazylię i
oregano)pół pęczka
zielonych szparagówolej do smażeniapłaty lasagne70 g
masła7 łyżek
mąkimleko (ok. 3/4 l)
gałka muszkatołowaWykonanie:Na
oleju podsmażamy posiekaną
cebulę. Dodajemy
mięso i przeciśnięty
czosnek i smażymy mieszając, aż
mięso zmieni kolor. Dodajemy
pomidory,
zioła, doprawiamy do smaku i smażymy, aż sos będzie dość gęsty.Przygotowujemy beszamel. Na patelni roztapiamy
masło z
mąką. Smażymy mieszając, aż
mąka będzie jasno-złota. Powoli wlewamy
mleko cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku. Gotujemy przez kilka - kilkanaście minut, aż sos będzie aksamitny.
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.Na dno naczynia do zapiekania układamy surowy
makaron. Na to kładziemy sos
mięsno -
pomidorowy. Na
mięso kładziemy
szparagi i na wierzch warstwę beszamelu. Znowu kładziemy
makaron, sos,
szparagi i beszamel. Przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około pół godziny. Zdejmujemy folię i dopiekamy lasagne przez jeszcze około 10 minut. Podajemy na ciepło.