Wykonanie
Dokładnie pamiętam, jak Edytka zaproponowała je w ramach Weekendowej
Cukierni. Niestety wtedy nie miałam dostępu ani do masy marcepanowej, ani tym bardziej do niesolonych
pistacji. Teraz, kiedy nie mam już najmniejszego problemu z dostępem do tych składników, postanowiłam je wreszcie przygotować.

Składniki (na około 15 bułeczek):ciasto:500 g
mąki pszennej50 g świeżych
drożdży (dałam 7 g instant)40 g
cukru pudruszczypta
soli250 ml letniego
mleka100 g rozpuszczonego
masła2
jajka (rozkłócone)nadzienie:50 g rozpuszczonego
masła100 g masy marcepanowej1
jajko1 łyżka ciepłego
mlekaszczypta
cynamonu50 g
brązowego cukru100 g
rodzynek (nie dałam)100 g posiekanych
migdałów1
żółtko do posmarowania1 łyżka
wodydo dekoracji:80 g
cukru pudru3-4 łyżki
soku z cytryny20 g posiekanych niesolonych
pistacjiWykonanie:
Mąkę przesiać do miski. Zrobić na środku dołek. Wsypać
drożdże, dodać łyżeczkę
cukru i odrobinę ciepłego
mleka. Delikatnie wymieszać zagarniając odrobinę
mąki. Odstawić aż zaczyn zacznie bąblować. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać dodatkowe 50 g
mąki (ja dodałam). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.Wyrośnięte ciasto odgazować i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x50 cm. Posmarować
masłem. Marcepan podzielić na kawałki i utrzeć z
jajkiem i
mlekiem. Ma powstać płynna, kremowa masa. Masę marcepanową rozsmarować na rozwałkowanym cieście. Na masę rozsypać
cynamon wymieszany z
cukrem. Na to rozsypać posiekane
migdały i
rodzynki (ja nie
dawałam).Krótsze boki zagiąć na 2 cm. Całość zwijać wzdłuż dłuższego
boku. Pokroić na około 2 cm plastry. Ślimaczki wyłożyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia (użyłam 2 blach). Przykryć i odstawić na 15 - 30 minut do wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ślimaczki posmarować
żółtkiem wymieszanym z łyżką
wody. Piec przez 25-30 minut. Upieczone drożdżówki wystudzić na kratce. Przygotować
lukier z
cukru i
soku z cytryny. Polać nim ostudzone drożdżówki. Natychmiast posypać posiekanymi
pistacjami.