ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki marcepanowe z pistacjami

Drożdżówki marcepanowe z pistacjami

nazwa

Wykonanie

Dokładnie pamiętam, jak Edytka zaproponowała je w ramach Weekendowej Cukierni. Niestety wtedy nie miałam dostępu ani do masy marcepanowej, ani tym bardziej do niesolonych pistacji. Teraz, kiedy nie mam już najmniejszego problemu z dostępem do tych składników, postanowiłam je wreszcie przygotować.
Składniki (na około 15 bułeczek):
ciasto:
500 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży (dałam 7 g instant)
40 g cukru pudru
szczypta soli
250 ml letniego mleka
100 g rozpuszczonego masła
2 jajka (rozkłócone)
nadzienie:
50 g rozpuszczonego masła
100 g masy marcepanowej
1 jajko
1 łyżka ciepłego mleka
szczypta cynamonu
50 g brązowego cukru
100 g rodzynek (nie dałam)
100 g posiekanych migdałów
1 żółtko do posmarowania
1 łyżka wody
do dekoracji:
80 g cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny
20 g posiekanych niesolonych pistacji
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski. Zrobić na środku dołek. Wsypać drożdże, dodać łyżeczkę cukru i odrobinę ciepłego mleka. Delikatnie wymieszać zagarniając odrobinę mąki. Odstawić aż zaczyn zacznie bąblować. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać dodatkowe 50 g mąki (ja dodałam). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto odgazować i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x50 cm. Posmarować masłem. Marcepan podzielić na kawałki i utrzeć z jajkiem i mlekiem. Ma powstać płynna, kremowa masa. Masę marcepanową rozsmarować na rozwałkowanym cieście. Na masę rozsypać cynamon wymieszany z cukrem. Na to rozsypać posiekane migdały i rodzynki (ja nie dawałam).
Krótsze boki zagiąć na 2 cm. Całość zwijać wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na około 2 cm plastry. Ślimaczki wyłożyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia (użyłam 2 blach). Przykryć i odstawić na 15 - 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ślimaczki posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką wody. Piec przez 25-30 minut. Upieczone drożdżówki wystudzić na kratce. Przygotować lukier z cukru i soku z cytryny. Polać nim ostudzone drożdżówki. Natychmiast posypać posiekanymi pistacjami.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/03/Drozdzowki-marcepanowe-z-pistacjami.html