Wykonanie
Tym daniem odniosłam wielki domowy sukces. Nareszcie
szpinak został nie tylko zaakceptowany, ale nawet posmakował. Chyba się nie dziwię, bo tartaletki były idealne w smaku. Wyraziste ciasto i
szpinak oraz delikatna
ryba. Danie bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda . Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym razem niezwykle wyrazistym aromatem.

Składniki (na 2 tartaletki o śr. 12 cm):55 g
mąki pszennej typ 50055 g
mąki pszennej typ 200060 g
masła60 g Smakowitej Pajdy z
ziołamiszczypta
soli1
żółtkomasło do wysmarowania foremek2 płaty
soli150 - 200 ml
mleka100 g
szpinakuząbek
czosnkusól,
pieprz1
jajko1 łyżeczka Smakowitej Pajdy z
ziołami1 kulka
mozzarelliWykonanie:
Mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę
soli oraz zimne
masło i Smakowitą Pajdę. Siekamy tak, aby powstały małe grudki. Dodajemy
żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremek wysmarowanych
masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy
groch. Wkładamy foremki na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Szpinak myjemy. Na patelni rozgrzewamy smalczyk i podsmażamy na nim przez około 2 minuty
szpinak razem z rozgniecionym ząbkiem
czosnku,
solą i
pieprzem. Zdejmujemy
szpinak z patelni. Wlewamy
mleko, solimy i
pieprzymy i dodajemy
solę pokrojoną na kawałki. Gotujemy kilka minut, aż
ryba będzie miękka. Ugotowaną
rybę wyjmujemy z
mleka.
Mleko zachowujemy. W misce ubijamy delikatnie
jajko i dodajemy ok. 80 - 100 ml
mleka oraz
mozzarellę pokrojoną w kawałki.Wyjmujemy z piekarnika podpieczone
spody. Zdejmujemy papier razem z
grochem. Na
spody wykładamy podduszony
szpinak. Następnie wykładamy
rybę. Zalewamy całość przygotowaną mieszanką
mleczno -
serowo - jajeczną. Wkładamy tartaletki do piekarnika (200 stopni) i pieczemy około 20 minut, aż masa się zetnie. Podajemy na ciepło, chociaż na zimno też były smaczne.