ßßß Cookit - przepis na Tartaletki rybne

Tartaletki rybne

nazwa

Wykonanie

Tym daniem odniosłam wielki domowy sukces. Nareszcie szpinak został nie tylko zaakceptowany, ale nawet posmakował. Chyba się nie dziwię, bo tartaletki były idealne w smaku. Wyraziste ciasto i szpinak oraz delikatna ryba. Danie bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda . Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym razem niezwykle wyrazistym aromatem.
Składniki (na 2 tartaletki o śr. 12 cm):
55 g mąki pszennej typ 500
55 g mąki pszennej typ 2000
60 g masła
60 g Smakowitej Pajdy z ziołami
szczypta soli
1 żółtko
masło do wysmarowania foremek
2 płaty soli
150 - 200 ml mleka
100 g szpinaku
ząbek czosnku
sól, pieprz
1 jajko
1 łyżeczka Smakowitej Pajdy z ziołami
1 kulka mozzarelli
Wykonanie:
Mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli oraz zimne masło i Smakowitą Pajdę. Siekamy tak, aby powstały małe grudki. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremek wysmarowanych masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groch. Wkładamy foremki na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Szpinak myjemy. Na patelni rozgrzewamy smalczyk i podsmażamy na nim przez około 2 minuty szpinak razem z rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Zdejmujemy szpinak z patelni. Wlewamy mleko, solimy i pieprzymy i dodajemy solę pokrojoną na kawałki. Gotujemy kilka minut, aż ryba będzie miękka. Ugotowaną rybę wyjmujemy z mleka. Mleko zachowujemy. W misce ubijamy delikatnie jajko i dodajemy ok. 80 - 100 ml mleka oraz mozzarellę pokrojoną w kawałki.
Wyjmujemy z piekarnika podpieczone spody. Zdejmujemy papier razem z grochem. Na spody wykładamy podduszony szpinak. Następnie wykładamy rybę. Zalewamy całość przygotowaną mieszanką mleczno - serowo - jajeczną. Wkładamy tartaletki do piekarnika (200 stopni) i pieczemy około 20 minut, aż masa się zetnie. Podajemy na ciepło, chociaż na zimno też były smaczne.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/02/Tartaletki-rybne.html