Kasza gryczana z burakami czyli risotto po polsku. Tak spodobało mi się buraczane risotto, że postanowiłam przygotować wersję bardziej dietetyczną i rodzimą. Wersję z kaszą gryczaną. Przyznam, że smakowało chyba nawet bardziej niż z ryżem. Jadłam jako dodatek do kurczaka z grilla oraz jako samodzielne danie. Smakowało też mojemu mężowi.Składniki:200 g kaszy gryczanej1 burak (ok 250 g) ugotowany1 czerwona cebula150 ml czerwonego wytrawnego winaok. 500-600 ml bulionu warzywnegoolej2 łyżki masłanatka pietruszkisól, pieprzWykonanie:Do garnka wlewamy odrobinę oleju. Podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy kaszę gryczaną i przez chwilę razem podsmażamy. Wlewamy wino i gotujemy mieszając. Kiedy wino odparuje dolewamy po jednej chochli gorącego bulionu często mieszając. Razem z ostatnią chochlą bulionu dorzucamy buraka startego na tarce. Mieszamy i razem gotujemy. Doprawiamy do smaku. Kiedy kasza i buraki są już miękkie dodajemy masło, mieszamy i przekładamy na talerze. Posypujemy natką.