Wykonanie
Uwielbiam tego typu ciasta, idealne do pracy, na drugie śniadanie, ale też to do poczęstowania gości. Do tego bardzo miłych i rzadko widywanych gości. Ciasto ma jeszcze tę zaletę, że może stać kilka dni i każdego smakuje chyba jeszcze bardziej i nadal jest bardzo wilgotne. Przepis na podstawie tego wpisu .

Składniki:190 ml
mleczka kokosowego150 g (polecam około 100)
cukru trzcinowego2
jajkaszczypta
soli2 łyżki
syropu z agawy (lub
miodu)1/4 łyżeczki
cynamonu3 dojrzałe
banany, rozgniecione widelcempół szklanki (125 ml)
płatków owsianych300 g
mąki pszennej pełnoziarnistej1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka (250 ml) pokrojonego
rabarbaru
Wykonanie:
Mleczko kokosowe,
cukier,
jajka,
sól,
syrop lub
miód, i
cynamon wymieszać bardzo dokładnie w jednej misce. Dodać
banany,
płatki owsiane,
mąkę, proszek i
rabarbar. Wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do foremki keksówki o wymiarach 20x10 cm (ja wyłożyłam moją papierem do pieczenia, ale można też natłuścić). Piec w 180 stopniach przez około godzinę, do suchego patyczka. Poczekać aż ciasto lekko przestygnie i wyjąć z formy i ostudzić.


