Wykonanie
Ze wszystkich ciast moi chłopcy najbardziej lubią szarlotkę. Tym razem przygotowałam im wersję odmienioną, na
razowej mące, z dodatkiem
pomarańczy.

Składniki:2 szklanki
mąki pszennej razowej1 szklanka
mąki pszennej typ 500250 g
masła w temperaturze pokojowej4
żółtka4 łyżki
cukru pudru1
cukier waniliowy (najlepiej domowy)1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 – 2 łyżki
śmietany1,7 kg
jabłek (+ ewentualnie
cukier)skórka i sok z 1
pomarańczy
Wykonanie:Posiekać
margarynę z
mąkami, dodać
cukier, skórkę z połowy
pomarańczy,
żółtka, proszek i
śmietanę i szybko zagnieść. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i schować do lodówki do schłodzenia.
Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, podlać odrobiną
wody i prażyć. Kiedy
jabłka już się lekko rozpadną, wcisnąć sok z
pomarańczy i dodać pozostałą
skórkę pomarańczową. Ewentualnie dosłodzić
jabłka do smaku. Chwilę razem poddusić.1 część schłodzonego rozwałkować i wyłożyć na dno blachy. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć uprażone
jabłka. Rozwałkować 2 placek i wyłożyć na
jabłka. Nakłuć ciasto widelcem. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut, do zrumienia placka. Posypać
cukrem pudrem.

/wydrukuj przepis/