Wykonanie
Chodzi za mną szarlotka, ale najwyraźniej jeszcze nie jej
pora;) Wyjęłam składniki i stwierdziłam, że zrobię jak najszybsze ciasto, bez siekania, miksowania czy długiego zagniatania.
Jabłka także są w dużych kawałkach, przez co pozostają jędrne i co pozwala zachować im dużo smaku. Wystarczy wsypać składniki do miski, trochę pomieszać i w
sumie można blachę wstawiać do piekarnika. Jakiś czas temu przygotowałam jabłecznik z
kokosem z użyciem
kisielu (przepis tutaj), więc dziś dla odmiany sprawdziłam, jak spisze się
budyń. Świetnie się sprawdził. Rewelacyjne, jesienne ciacho.
Składniki (blacha 24 x 32 cm):Ciasto:2 szklanki
mąki pszennej1 kostka miękkiego
masła2
żółtka1 szklanka
cukru pudru3 łyżki
cukru waniliowego1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa
jabłkowa:2 kg soczystych
jabłek1
budyń waniliowy (40 g)3 łyżki
cukru+
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Do miski wsypuję
mąkę, dodaję
proszek do pieczenia,
masło,
żółtka i oba
cukry. Lekko dłonią zagniatam składniki, by się połączyły - do postaci jak na zdjęciu (
kaszka). Blachę wykładam papierem, wsypuję połowę ciasta, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 20 minut. W tym czasie umyte, nieobrane
jabłka kroję na ósemki, wycinam gniazda nasienne, mieszam je z
cukrem i
budyniem, przekładam na podpieczony spód. Na górę wysypuję resztę ciasta, piekę jeszcze 35 minut. Po ostudzeniu posypuję
cukrem pudrem.Przepis autorski.