ßßß Cookit - przepis na Szybkie (sypane) ciasto z jabłkami i budyniem

Szybkie (sypane) ciasto z jabłkami i budyniem

nazwa

Wykonanie

Chodzi za mną szarlotka, ale najwyraźniej jeszcze nie jej pora;) Wyjęłam składniki i stwierdziłam, że zrobię jak najszybsze ciasto, bez siekania, miksowania czy długiego zagniatania. Jabłka także są w dużych kawałkach, przez co pozostają jędrne i co pozwala zachować im dużo smaku. Wystarczy wsypać składniki do miski, trochę pomieszać i w sumie można blachę wstawiać do piekarnika. Jakiś czas temu przygotowałam jabłecznik z kokosem z użyciem kisielu (przepis tutaj), więc dziś dla odmiany sprawdziłam, jak spisze się budyń. Świetnie się sprawdził. Rewelacyjne, jesienne ciacho.
Składniki (blacha 24 x 32 cm):
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 kostka miękkiego masła
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki cukru waniliowego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
2 kg soczystych jabłek
1 budyń waniliowy (40 g)
3 łyżki cukru
+ cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do miski wsypuję mąkę, dodaję proszek do pieczenia, masło, żółtka i oba cukry. Lekko dłonią zagniatam składniki, by się połączyły - do postaci jak na zdjęciu ( kaszka). Blachę wykładam papierem, wsypuję połowę ciasta, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 20 minut. W tym czasie umyte, nieobrane jabłka kroję na ósemki, wycinam gniazda nasienne, mieszam je z cukrem i budyniem, przekładam na podpieczony spód. Na górę wysypuję resztę ciasta, piekę jeszcze 35 minut. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/szybkie-sypane-ciasto-z-jabkami-i.html