Wykonanie
Nie mogła nie wyjść doskonała. W końcu korzystałam z przepisów mistrzów: P. Reinharta (podpatrzony u Gospodarnej Narzeczonej) i Małgosi . Połączenie idealne. Zdecydowanie to najlepsze pizza jaką do tej
pory zrobiłam i wiem, że sos i ciasto wchodzą na stałe do repertuaru.

Składniki na ciasto:575g
mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka
drożdży instant lub 3 łyżeczki świeżych60g
oliwy z oliwek340g - 400g ( w zależności o rodzaju użytej
mąki) lodowato zimnej
wody (dałam 340)(warto dodać odrobinę
soli)Wykonanie:Mieszamy w misce suche składniki, następnie dodajemy
oliwę i
wodę, dopóki
mąka chłonie. Wyrabiamy gładkie ciasto przez 5-7 minut. Ciasto będzie lepkie, elastyczne i powinno ostawać od brzegów miski. Teraz na omączonej stolnicy dzielimy ciasto na części, tyle ile placków chcemy upiec. Każdą część formujemy w kulę. Każdą układamy na naoliwionej blasze, takiej która zmieści się do lodówki. Blachę, formę z kulami ciasta przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki. Można je tam trzymać nawet 3 dni. Na 2 godziny przed pieczeniem wyjmujemy ciasto z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem.Piekarnik z kamieniem rozgrzewamy (to warto zacząć już wcześniej) do maksymalnej temperatury ( u nas 280 st. C). Obsypujemy
mąką lub semoliną łopatę, szczodrze. Z każdego placka formujemy cienką, okrągłą pizzę, pozwalamy jej odpocząć 15-20 minut. Najlepiej od razu na łopacie. Dajemy ulubione dodatki (nie zapominamy o sosie). Zsuwamy z łopaty do piekarnika. Pieczemy do momentu, gdy brzegi będą upieczone ( około 8-12 minut). Przed pieczeniem kolejnej pizzy dogrzewamy piekarnik.Składniki na sos:400g dobrej jakości pulpy pomidorowej2 drobno utarte ząbki
czosnkugarść posiekanych świeżych
ziół (u mnie były:
oregano,
tymianek,
bazylia)2 łyżki
oliwy extra vergine½ łyżeczki
octu balsamicznegosól,
pieprz do smakuWykonanie:W miseczce mieszamy wszystkie składniki. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny (a idealnie jeśli taki sos przygotujemy dzień wcześniej).Ja moją pizzę podałam z
mozarellą,
suszonymi pomidorami i
oliwkami, a po upieczeniu dodałam
rukolę./wydrukuj przepis/