Wykonanie
Dziś kolejny przepis z mojej ulubionej kuchni włoskiej na klasyczną pizzę na średnim cieście - pizza Margherita, przepis wyjściowy, który można modyfikować do swoich potrzeb i tworzyć niezliczone wersje pizzy włoskiej albo i niewłoskiej :-). Oczywiście jest to przepis na pizzę bezglutenową .Niestety, ze względu na niedostateczną ilość światła dziennego, zdjęcia nie są dostatecznej jakości, za co z góry przepraszam. Za to gwarantuję, że smak pizzy będzie w pełni zadowalający.Serdecznie polecam :-)* * *Składniki na ciasto na blachę szeroką, prostokątną, tak jak do pieczenia
ciastek:200 g
skrobi ziemniaczanej100 g
mąki gryczanej100 g
mąki kukurydzianej100 g
mąki ryżowej + do podsypywania1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
soli1 łyżeczka gumy guarok. 400 ml ciepłej
wody25 g świeżych
drożdży + 1 łyżeczka
cukru3 łyżki
oliwySkładniki na
sos pomidorowy:1 puszka
pomidorów (polecam całe, z których usuwam szypułki i inne niedoskonałości i siekam je)3 łyżki
oliwy2 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
oregano,
tymianek,
bazylia (dużo
ziół)odrobina
cukruoraz1 kulka
sera mozarellaWykonanie:
1. Rozdrabniamy
drożdże w miseczce, sypiemy łyżeczką
cukru, mieszamy i odstawiamy aż się rozpuszczą.
2. Wszystkie suche składniki na ciasto mieszamy w misce.
3. Dodajemy
oliwę, rozpuszczone
drożdże i
wodę, mieszamy.
4. Następnie wykładamy na blat, zagniatamy, możemy podsypywać
mąką ryżową.
5. Zagniecione ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy folią i ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę, półtorej. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
6. Robimy sos: do miseczki wlewamy
pomidory z puszki, usuwamy szypułki i inne niedoskonałości i siekamy, następnie solimy,
pieprzymy, sypiemy sporo
oregano,
bazylii i
tymianku, odrobinę
cukru oraz
czosnek przeciśnięty przez praskę, jeszcze 3 łyżki
oliwy, mieszamy i gotowe.
7. Na dużą blachę wylewamy odrobinę
oliwy i rozsmarowujemy ją ręcznikiem papierowym.
8. Ciasto po wyrośnięciu tak powinno wyglądać.
9. Ciasto wyjmujemy z miski i rozprowadzamy równomiernie po blasze, wygładzamy palcami. Ciasto jest dość wdzięczne (dzięki gumie guar) i poddaje się, także bez problemu można ciasto palcami rozpłaszczyć po całej powierzchni blachy. Następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.Nagrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni.
10. Po tym czasie smarujemy obwicie ciasto
sosem pomidorowym i wkładamy do nagrzanego piekarnika na najniższy poziom.
Mozarellę kroimy w kosteczkę.
11. W ten sposób pieczemy około 12 minut (z termoobiegiem).
12. Następnie otwieramy piekarnik, wysuwamy blachę i układamy na pizzy pokrojoną w kosteczkę
mozarellę i dopiekamy pizzę jeszcze około 6-8 minut. Po tym czasie pizza powinna być gotowa. Pizza jest naprawdę bardzo smaczna i serdecznie ją polecam :-)