ßßß Cookit - przepis na Włoska pizza Margherita - przepis podstawowy (bezglutenowa)

Włoska pizza Margherita - przepis podstawowy (bezglutenowa)

nazwa

Wykonanie

Dziś kolejny przepis z mojej ulubionej kuchni włoskiej na klasyczną pizzę na średnim cieście - pizza Margherita, przepis wyjściowy, który można modyfikować do swoich potrzeb i tworzyć niezliczone wersje pizzy włoskiej albo i niewłoskiej :-). Oczywiście jest to przepis na pizzę bezglutenową .
Niestety, ze względu na niedostateczną ilość światła dziennego, zdjęcia nie są dostatecznej jakości, za co z góry przepraszam. Za to gwarantuję, że smak pizzy będzie w pełni zadowalający.
Serdecznie polecam :-)
* * *
Składniki na ciasto na blachę szeroką, prostokątną, tak jak do pieczenia ciastek:
200 g skrobi ziemniaczanej
100 g mąki gryczanej
100 g mąki kukurydzianej
100 g mąki ryżowej + do podsypywania
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka gumy guar
ok. 400 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy
Składniki na sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów (polecam całe, z których usuwam szypułki i inne niedoskonałości i siekam je)
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia (dużo ziół)
odrobina cukru
oraz
1 kulka sera mozarella
Wykonanie:
1. Rozdrabniamy drożdże w miseczce, sypiemy łyżeczką cukru, mieszamy i odstawiamy aż się rozpuszczą.
2. Wszystkie suche składniki na ciasto mieszamy w misce.
3. Dodajemy oliwę, rozpuszczone drożdże i wodę, mieszamy.
4. Następnie wykładamy na blat, zagniatamy, możemy podsypywać mąką ryżową.
5. Zagniecione ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy folią i ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę, półtorej. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
6. Robimy sos: do miseczki wlewamy pomidory z puszki, usuwamy szypułki i inne niedoskonałości i siekamy, następnie solimy, pieprzymy, sypiemy sporo oregano, bazylii i tymianku, odrobinę cukru oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, jeszcze 3 łyżki oliwy, mieszamy i gotowe.
7. Na dużą blachę wylewamy odrobinę oliwy i rozsmarowujemy ją ręcznikiem papierowym.
8. Ciasto po wyrośnięciu tak powinno wyglądać.
9. Ciasto wyjmujemy z miski i rozprowadzamy równomiernie po blasze, wygładzamy palcami. Ciasto jest dość wdzięczne (dzięki gumie guar) i poddaje się, także bez problemu można ciasto palcami rozpłaszczyć po całej powierzchni blachy. Następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni.
10. Po tym czasie smarujemy obwicie ciasto sosem pomidorowym i wkładamy do nagrzanego piekarnika na najniższy poziom.
Mozarellę kroimy w kosteczkę.
11. W ten sposób pieczemy około 12 minut (z termoobiegiem).
12. Następnie otwieramy piekarnik, wysuwamy blachę i układamy na pizzy pokrojoną w kosteczkę mozarellę i dopiekamy pizzę jeszcze około 6-8 minut. Po tym czasie pizza powinna być gotowa. Pizza jest naprawdę bardzo smaczna i serdecznie ją polecam :-)
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2015/11/woska-pizza-margherita-przepis.html