Wykonanie
Przepis na to ciasto moja szwagierka dostała od swojej koleżanki a przygotowywałyśmy je razem na Sylwestra. Nasze wyszło odrobinę zbyt
rumowe, bo
rodzynki okazały się jednak bardzo spragnione i wypiły strasznie dużo
alkoholu. No, ale może w Sylwestra im też wolno.Wielkie podzękowania dla M. za podzielnie się przepisem a dla A. za pomysł upieczenia go.

Składniki:
Biszkopt:5
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki bez 2 łyżek2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPoncz:50 - 100 ml
rumu lub 50-100 ml
spirytusu i
olejek rumowyMasa:1 puszka masy krówkowej1 kostka
masła1 łyżka
kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w niewielkiej ilości
wody lub 1 łyżka mocnej
kawy1/2 kg
bakaliiWykonanie:
Biszkopt :
Białka ubijamy dodajć powoli
cukier. Następnie dodajemy po jednym
jajku, nadal ubijając. Na koniec dodajemy
mąkę wymieszaną z
kakao i
proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wylewamy do średniej tortownicy i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Biszkopt studzimy i przekrawamy na pół. (Można przygotować dzień wcześniej)
Rodzynki i ewentualnie
żurawinę namaczamy w części ponczu i odstawiamy na kilka godzin lub na noc.Następnie przygotowujemy masę. Ucieramy
masło dodając po trochu masy krówkowej oraz
kawę. Odkładamy mniej więcej 1/4 masy. Do reszty dodajemy
bakalie (możemy część odłożyć do dekoracji) i mieszamy.Wykładamy na paterę dolną część
biszkoptu i nasączamy połową pozostałego ponczu. Smarujemy
biszkopt masą i przykrywamy drugim
biszkoptem, który nasączamy resztką ponczu. Placek smarujemy odłożoną częścią masy (możemy też posypać odłożonymi wcześniej
bakaliami). Odstawiamy na jakiś czas do lodówki, żeby placek się przegryzł.

/wydrukuj przepis/