ßßß
Składniki:70 g białek, wysuszonych przez 3-5 dni na blacie (białka przelewamy do miseczki i odstawiamy w temp. pokojowej na 3-5 dni)170 g cukru pudru, w proporcji 35:135100 g mąki migdałowej (użyłam zmielonych płatków migdałowych)1 łyżka gorzkiego kakaoWykonanie:Białka ubić na średnio sztywno, dodać 35g cukru pudru i ubić maksymalnie. 135g cukru pudru przesiać z mąką migdałową i kakao. Wmieszać sypkie składniki do białek.Przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć równe krążki na blachę wyłożoną pergaminem (lepiej matą teflonową, gdyż z niej wygodniej się odklejają makaroniki po upieczeniu). Blachą należy delikatnie, ale stanowczo uderzyć o miękką powierzchnię, najlepsze jest do tego łóżko lub tapczan, by masa równomiernie się rozłożyła, a ewentualne czubeczki pochowały. Ciasteczka można posypać czymś (np. sproszkowanymi owocami, drobno zmielonymi, lub drobno zmieloną kawą). Potem odkładamy blachy na ok. 30 minut, by makaroniki podeschły i utworzyła się na nich cienka skorupka (będzie można bez przyklejenia dotknąć je delikatnie palcem). Piec w 140 stopniach przez ok. 12-15 minut. Czas pieczenia w każdym piekarniku może być różny (ja piekłam w niższej temperaturze). Makaroniki nie powinny się zbrązowieć!Ostudzone makaroniki przekładać kremem i podawać.Krem maślany:100gr cukru2 duże białka jajek180gr masła w temperaturze pokojowej1/4 do1/2 łyżeczki cynamonu1/8 łyżeczki gałki muszkatołowejBiałka i cukier włóż do miski i ustaw nad garnkiem z wrzącą wodą. Ubijaj cały czas nad parą, aż masa będzie ciepła w dotyku, przez około 3 minuty. Cukier ma się rozpuścić. Przelać białka do stacjonarnego miksera i ubijać pianę na średniej prędkości aż ostygnie i będą formować się górki, przez około 5 minut. Po łyżce dodawać masło, cały czas ubijając aż masa będzie gładka. Jak włożymy już całe masło ubijamy dalej na średniej prędkości, aż masa zgęstnieje i będzie głądka. Trwa to około 6-10 minut.A tak makaroniki wyglądają z wierzchu:
/wydrukuj przepis/