Wykonanie
Mazurek staropolski
Składniki3/4 szklanki roztopionego
masła3/4 szklanki
cukru pudru3
jaja (2 do ciasta, 1 do posmarowania ciasta)1 łyżeczka
cynamonu3/4 szklanki
mąki krupczatki3/4 szklanki
płatków migdałowych3/4 szklanki
cukru kryształu
lukier:0,5 szklanki
cukru pudruCzas przygotowania: 20 min plus 60 min chłodzenie ciasta plus 35 min pieczeniePrzepis na: Mazurek staropolskiSiadając dziś przy komputerze, miałam rozpocząć ten wpis od słów "to bardzo prosty przepis". Ale uświadomiłam sobie, że właściwie przy każdym wpisie mam taką adnotację. Jednak nie ma co ściemniać – to jest łatwe :)Rozpuszczam na wolnym ogniu
masło, przelewam do miski i miksuję razem z
cukrem pudrem, aż lekko zbieleje i zgęstnieje. Dodaję
jajko i dalej miksuję, dodaję drugie, nie przerywając miksowania. Następnie dosypuję
cynamon i
mąkę i jeszcze chwilę miksuję, aby wszystkie składniki się połączyły.Ciasto jest bardzo miękkie, więc
daję je na godzinę do lodówki, żeby nieco stężało.W tym czasie wykładam blachę (25×30 cm) papierem do pieczenia i odmierzam właściwą ilość
cukru kryształu oraz
płatków migdałowych. Mieszam je ze sobą.Ciasto powinno już być nieco twardsze, więc nagrzewam piekarnik do około 170 st. C. Ciasto przekładam na blachę. Nie wymaga wałkowania. Wystarczy palcami lub łyżką rozciągnąć je w blasze, pamiętając, aby po bokach uformować krawędź na wysokość około 1 cm. Jeśli wyjdzie krzywo, nie ma się co przejmować, ponieważ ciasto i tak się nieco rozleje i spłaszczy, ale przy tym wyrówna. W misecze roztrzepuję 1
jajo z 2 łyżkami
wody, a następnie smaruję ciasto.Na środek wysypuję
cukier i
płatki. Wkładam blachę do piekarnika na około 35 do 40 minut. Po wyciągnięciu
daję mu 5-10 minut na przestygnięcie. Odmierzam pół szklanki
cukru pudru i dolewam do niego 2-3 łyżki letniej
wody. Mieszam, żeby uzyskać
lukier, po czym delikatnie smużę nim po cieście.No i mazurek staropolski gotowy. Warto dać mu jeszcze z pół godziny, żeby stwardniał nieco i żeby było łatwiej wyciągnąć go z blachy. Smacznego!
Podobne przepisyMazurek królewski
Babeczki ucierane
Superkrucha szarlotkaSernik – 2 keksówkiPlacek wielkanocny z
jajami