Wykonanie
Nic tak nie poprawia samopoczucia, jak dobre jedzenie. W szczególności dotyczy to ciast i deserów. Weekend to czas spotkań w gronie przyjaciół. Nie wyobrażam sobie, aby zabrakło podczas nich czegoś do przekąszenia. Ostatnio przygotowałam dwie spore formy „mokrych” wypieków, które bardzo szybko zniknęły. Dziś przepis na jeden z nich – ciasto kajmakowe.200 g kajmaku250 ml
śmietany kremówki 36%100 g
masła50 g
mąki50 g
cukru4
jajka cukier puderpłatki migdałoweBiałka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy
cukier i ubijamy przez kolejne 2-3 minuty. W misce rozpuszczamy
masło. Następnie dodajemy
śmietanę kremówkę oraz kajmak. Mieszamy do uzyskania jednorodnej masy. Później dorzucamy
żółtka i dosypujemy
mąkę. Na sam koniec do gładkiej masy dodajemy ubite
białka. Po wymieszaniu przelewamy ciasto do formy wysmarowanej
masłem i obsypanej
bułką tartą. Pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ciasto podajemy oprószone
cukrem pudrem i posypane
płatkami migdałowymi.