ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 130 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegociasto francuskie 30 dekagramówmąka 22 dekagramówcukier 7,5 dekagramówmasło schłodzone 15 dekagramówkakao 2 dekagramówjajko 1 sztukcukier puder 10 dekagramówpłatki migdałowe 4 dekagramówWykonanie:Białko oddzielić od żółtka. Na stolnicę wysypać mąkę (1 łyżkę odłożyć), cukier, kakao, rozłożyć pokrojone drobno masło (1 łyżkę odłożyć. Wbić żółtko. Posiekać nożem i zagnieść kruche, zwarte ciasto. Owinąć folią i wstawić na 0,5 godziny do lodówki. Rozłożyć kawałki ciasta francuskiego i rozmrozić. Następnie ułożyć jedno na drugim i rozwałkować na małej ilości mąki. Roztrzepać białko i posmarować ciasto. Rozwałkować kruche ciasto do identycznej wielkości. Ciasto ułożyć jedno na drugim. Ciasto pokroić na 20 pasków o szerokości 1,5 centymetra. Paski skręcić i uformować z nich precle. Rozłożyć precle na natłuszczonej blasze. Piec w piekarniku przez 25 minut, w temperaturze 200 stopni C do uzyskania złotobrązowego koloru. Utrzeć cukier puder z 2 łyżkami gorącej wody- do uzyskania rzadkiej polewy. Smarować gorące precle i od razu posypywać płatkami migdałowymi.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: