ßßß Cookit - przepis na Precle francuskie

Precle francuskie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 130 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
ciasto francuskie 30 dekagramów
mąka 22 dekagramów
cukier 7,5 dekagramów
masło schłodzone 15 dekagramów
kakao 2 dekagramów
jajko 1 sztuk
cukier puder 10 dekagramów
płatki migdałowe 4 dekagramów
Wykonanie:
Białko oddzielić od żółtka. Na stolnicę wysypać mąkę (1 łyżkę odłożyć), cukier, kakao, rozłożyć pokrojone drobno masło (1 łyżkę odłożyć. Wbić żółtko. Posiekać nożem i zagnieść kruche, zwarte ciasto. Owinąć folią i wstawić na 0,5 godziny do lodówki. Rozłożyć kawałki ciasta francuskiego i rozmrozić. Następnie ułożyć jedno na drugim i rozwałkować na małej ilości mąki. Roztrzepać białko i posmarować ciasto. Rozwałkować kruche ciasto do identycznej wielkości. Ciasto ułożyć jedno na drugim. Ciasto pokroić na 20 pasków o szerokości 1,5 centymetra. Paski skręcić i uformować z nich precle. Rozłożyć precle na natłuszczonej blasze. Piec w piekarniku przez 25 minut, w temperaturze 200 stopni C do uzyskania złotobrązowego koloru. Utrzeć cukier puder z 2 łyżkami gorącej wody- do uzyskania rzadkiej polewy. Smarować gorące precle i od razu posypywać płatkami migdałowymi.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6200/Precle-francuskie