Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 130 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
ciasto francuskie 30 dekagramów
mąka 22 dekagramów
cukier 7,5 dekagramów
masło schłodzone 15 dekagramów
kakao 2 dekagramów
jajko 1 sztuk
cukier puder 10 dekagramów
płatki migdałowe 4 dekagramówWykonanie:
Białko oddzielić od
żółtka. Na stolnicę wysypać
mąkę (1 łyżkę odłożyć),
cukier,
kakao, rozłożyć pokrojone drobno
masło (1 łyżkę odłożyć. Wbić
żółtko. Posiekać nożem i zagnieść kruche, zwarte ciasto. Owinąć folią i wstawić na 0,5 godziny do lodówki. Rozłożyć kawałki
ciasta francuskiego i rozmrozić. Następnie ułożyć jedno na drugim i rozwałkować na małej ilości
mąki. Roztrzepać
białko i posmarować ciasto. Rozwałkować kruche ciasto do identycznej wielkości. Ciasto ułożyć jedno na drugim. Ciasto pokroić na 20 pasków o szerokości 1,5 centymetra. Paski skręcić i uformować z nich precle. Rozłożyć precle na natłuszczonej blasze. Piec w piekarniku przez 25 minut, w temperaturze 200 stopni C do uzyskania złotobrązowego koloru. Utrzeć
cukier puder z 2 łyżkami gorącej
wody- do uzyskania rzadkiej polewy. Smarować gorące precle i od razu posypywać
płatkami migdałowymi.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: