ßßß Cookit - przepis na Precle francuskie

Precle francuskie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 35
(z pieczeniem / smażeniem): 140 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ciasto francuskie mrożone 300 gramów
mąka 200 gramów
cukier 70 gramów
masło 150 gramów
kakao 2 łyżek stołowych
jajko 1 sztuk
cukier puder 100 gramów
płatki migdałowe 40 gramów
Wykonanie:
Ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtko, cukier, kakao, masło i posiekać nożem, i zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Rozłożyć kawałki ciasta francuskiego i rozmrozić. Następnie ułożyć jedno na drugim i rozwałkować na małej ilości mąki ( na prostokąt 30 x 50 cm). Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem.14
Kruche ciasto rozwałkować do identycznej wielkości. Ciasta ułożyć jedno na drugim, pokroić na 20 pasków o szerokości 1 , 5 cm. Paski skręcić i uformować z nich precle. Precle układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i piec 25 minut w 190 stopniach na złoto-brązowy kolor.
Cukier puder utrzeć z 2 łyżkami gorącej wody. Uzyskaną polewą smarować gorące precle i posypać płatkami migdałowymi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Francuska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4512/Precle-francuskie