Wykonanie
To nasze ostatnie odkrycie. Smakuje rewelacyjnie, pachnie wspaniale. O dziwo nic a nic nie czuć dyni. Robiłam ją już dwa
razy i
będę robić jeszcze kilka tej jesieni.Przepis pochodzi z książki Gary'ego Rhodes'a "Step-by-step Cooking".

Składniki na ciasto:225 g
mąki pszennej55 g
cukru pudru150 g schłodzonego
masła, posiekanego1
jajko, lekko ubiteSkładniki na nadzienie:1 mała
dynia (do 1 kg)85 g
rodzynek25 g kandyzowanej skórki (nie
daję)85 g jasnego
brązowego cukru25 g roztopionego
masła1 łyżeczka mixed spiceSkładniki na kruszonkę (proponuję zrobić z połowy porcji):225 g
mąki pszennej115 g
masła pokrojonego115 g
cukru demerara115 g posiekanych
orzechów (
daję płatki migdałów)

Wykonanie:Robimy ciasto. Przesiać
mąkę i
cukier do miski. Dodać posiekane
masło i palcami rozdrabniać
masło, mieszając z
mąką, tak aby powstały okruszki. Dodać
jajko i wymieszać nożem z zaokrągloną końcówką, aż ciasto się połączy. Zebrać w miękką kulę, zawinąć folią spożywczą i schłodzić przez około 20 minut. Natłuścić 25 cm formę do tarty (najlepiej taką z wyjmowanym
spodem). Schłodzone ciasto wyłożyć do formy (ja dociskam rękami ), nie równać
boków. Wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać
grochem, tak aby ciasto "nie wstało" podczas pieczenia. Piec 20- 25 minut w 200 stopniach.
Dynię pokroić w kosteczkę 1-2 cm. Wymieszać z resztą składników nadzienia i 1 łyżką
wody Gotować na małym ogniu 5-10 minut, aż
dynia zmięknie, ale się nie zacznie rozpadać. Wyłożyć na podpieczony spód.Zrobić kruszonkę. Przesiać
mąkę do miski i palcami rozkruszyć
masło, aż uformują się okruchy.
Potem wmieszać
cukier i posiekane
orzechy (u mnie
migdały). Wyłożyć na
dynię i piec tartę przez 40-45 minut aż góra lekko zbrązowieje a nadzienie będzie miękkie.
