ßßß
Składniki na ciasto:225 g mąki pszennej55 g cukru pudru150 g schłodzonego masła, posiekanego1 jajko, lekko ubiteSkładniki na nadzienie:1 mała dynia (do 1 kg)85 g rodzynek25 g kandyzowanej skórki (nie daję)85 g jasnego brązowego cukru25 g roztopionego masła1 łyżeczka mixed spiceSkładniki na kruszonkę (proponuję zrobić z połowy porcji):225 g mąki pszennej115 g masła pokrojonego115 g cukru demerara115 g posiekanych orzechów (daję płatki migdałów)
Wykonanie:Robimy ciasto. Przesiać mąkę i cukier do miski. Dodać posiekane masło i palcami rozdrabniać masło, mieszając z mąką, tak aby powstały okruszki. Dodać jajko i wymieszać nożem z zaokrągloną końcówką, aż ciasto się połączy. Zebrać w miękką kulę, zawinąć folią spożywczą i schłodzić przez około 20 minut. Natłuścić 25 cm formę do tarty (najlepiej taką z wyjmowanym spodem). Schłodzone ciasto wyłożyć do formy (ja dociskam rękami ), nie równać boków. Wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać grochem, tak aby ciasto "nie wstało" podczas pieczenia. Piec 20- 25 minut w 200 stopniach.Dynię pokroić w kosteczkę 1-2 cm. Wymieszać z resztą składników nadzienia i 1 łyżką wody Gotować na małym ogniu 5-10 minut, aż dynia zmięknie, ale się nie zacznie rozpadać. Wyłożyć na podpieczony spód.Zrobić kruszonkę. Przesiać mąkę do miski i palcami rozkruszyć masło, aż uformują się okruchy. Potem wmieszać cukier i posiekane orzechy (u mnie migdały). Wyłożyć na dynię i piec tartę przez 40-45 minut aż góra lekko zbrązowieje a nadzienie będzie miękkie.