ßßß
Składniki:250 g ryżu długoziarnistego1 łyżka oleju1 cebula, posiekana1 ząbek czosnku, posiekany1 czerwona papryka, posiekana (ja nie dałam)450 g mielonego mięsa z indyka lub wieprzowiny1/2 łyżeczki chilli175 ml bulionu2 łyżeczki mąki kukurydzianej2 łyżki ciemnego sosu sojowegogarść liści bazylii, plus więcej do przybraniasól, pieprzWykonanie:Ugotować ryż we wrzątku przez około 15 minut.W między czasie podgrzać olej w garnku, usmażyć cebulę przez 3-4 minuty aż się zezłoci. Wmieszać czosnek, paprykę i smażyć kolejne 4 minuty. Następnie dodać mielone, chili i podsmażyć przez 2-3 minuty aż mięso zbrązowieje. Wlać bulion, zagotować i dusić przez 5 minut.Mąkę kukurydzianą rozmieszać z 1 łyżką wody i sosem sojowym, aż będzie głądka. Dodać do garnka i mieszać aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku i dodać liście bazylii. Odcedzić ryż, wyłożyć na talerze. Na wierzch wyłożyć mięso i posypać liśćmi bazylii./wydrukuj przepis/