Pyszne i syte, delikatnie pikantne, bardzo proste w wykonaniu klopsiki w sosie własnym .To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Myślę że zasmakują każdemu .składniki na 10 klopsów50 dag mięsa mielonego1 cebula5 łyżek margaryny2 ząbki czosnkuodrobina płatkówchili2 szklanki bulionu ( może być z kostki)1 łyżka mąkisól i pieprzprzepisNa patelni rumienimy na margarynie przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy solą i szczyptą płatkówchili.Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do niego bułkę tarta wymieszaną z mlekiem a następnie zrumienioną na patelni cebulkę z czosnkiem. Całość mieszamy i formujemy małe klopsiki.Klopsy smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z obu stron, na rumiano. Następnie podlewamy 2 szklankami bulionu i dusimy około 20 minut, od czasu do czasu obracając. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną z zimną wodą i wlewamy do bulionu, chwilę gotujemy,doprawiamy według uznania solą i pieprzem .Klopsiki podajemy z kaszą gryczaną i dowolną surówką, ja podałam z ogórkiem kiszonym .