ßßß Cookit - przepis na Tort czekoladowo-kawowy z malinami

Tort czekoladowo-kawowy z malinami

nazwa

Wykonanie

No cóż; jest cudowny, przepyszny, lekko kwaskowaty (dla małżonka trochę za bardzo), bardzo kawowy. Dla mnie ideał. Ale ja jestem kawoszem, więc to chyba zrozumiałe. Torcik w sam raz na "Czas na kawę" . A ja jadłam go, popijając kawą i oglądałam kolejny już raz "Smażone, zielone pomidory". I czego chcieć więcej? Tym bardziej, że i okazja była doskonała, bo okrągła.
Żrodło: Kobeta i Życie
Składniki: na ciasto:
4 jajka
pół szklanki cukru
5 łyżek mąki tortowej
czubata łyżka kakao
3 łyżki oleju
3 łyżki dżemu morelowego na krem:
50 dag śmietany kremówki
25 dag czekolady truskawkowej
30 dag malin
3 łyżeczki żelatyny (dałam więcej, 5)
pół szklanki naparu z kawy (opcjonalnie)
do dekoracji:
15 dag czekolady gorzkiej
Wykonanie:
Ubić białak z połową cukru na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru. Połączyć obie masy z mąką, kakao i olejem. Nie mieszać zbyt długo, tylko tyle, żeby składniki się połączyły. Ciasto wlać do natłuszczonej i obsypanej bułką tarą formy (małej tortownicy). Piec 45 minut w 175 stopniach. Ostudzić, rozciąć i posmarować dżemem morelowym.
Krem wykonałam trochę inaczej niż polecano w przepisie. Rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej. Ostudziłam trochę, ale tak, żeby nie zastygła. Najpierw dodawałam po łyżce śmietany do czekolady, a potem dodałam całą masę czekoladowo-śmietanową do reszty śmietany. W między czasie przygotowałam kawę (dość mocną)i dobrze ostudzoną dodawałam po trochu do masy śmietanowo-czekoladowej. Ostudziłam. Żelatynę zalałam odrobiną zimnej wody, żeby napęczniała a potem zalałam wrzątkiem do połowy szklanki. Kiedy żmietana z czekoladą dobrze ostygły ubijałam na sztywno. Powoli dodawałam pod koniec żelatynę.
Połowę kremu rozsmarować na biszkopcie (ja włożyłam biszkopt do zamkniętej tortownicy wyłożonej na dnie i po bokach, wysko, folią aluminiową ). Posypać 2/3 malin i rozsmarować resztę kremu. Wstawiłam do lodówki, aż dobrze zastygło. Udekorować stopnioną gorzką czekoladą (nie jest to najlepszy pomysł, bo potem źle się kroiło, czekolada jest zbyt twarda)
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2009/12/Tort-czekoladowo-kawowy-z-malinami.html