Wykonanie
Jak mój
synio był malutki moje umiejętności kuchenne były bliskie
zeru. Kupowałam wtedy gazetki dla
młodych rodziców (rzecz oczywista, bo trzeba się było dokształcać w tym zakresie) i żeby dziecko nie przymierało głodem namiętnie kolekcjonowałam też przepisy dla dzieci podawane w tych oto gazetkach. Ostatnio zajrzałam znowu do mojego segregatora do części poświęconej właśnie maluchom. A tu niespodzianka. Przepisy na
jajka - jak znalazł na zbliżające się święta.
Jajka w skorupkach mają bardzo intrygujący smak.
Orzechy,
sezam no i oczywiście
jajka - mieszanka godna polecenia. Niestety
jajka nie wyglądają najefektowniej (chyba że ta sztuka mi się tylko nie udała), najważniejsze, że smak rekompensuje wygląd.Ponieważ
jajka serwuje się na zimno będą jak znalazł na stół Wielkanocny. Można je przygotować w sobotę wieczorem, a rano tylko podać do stołu. Przepis w ramach Kuchni Wielkanocnej

Składniki:4
jajka na twardosurowe
jajko5 łyżek
tartej bułki5 łyżek drobno posiekanych
orzechów włoskich5 łyżek łatwo topliwego tartego
serapół szklanki
mleka5 łyżek ziarna
sezamowegosól,
pieprzWykonanie:
Jajka obrać.
Bułkę wymieszać z
orzechami i
serem. Dodać
mleko ,
sól i
pieprz. Z otrzymanej masy formować w rękach cienkie placuszki i szczelnie owijać nimi obrane
jajka. Surowe
jajko rozmącić,
sezam wysypac na talerz.
Jajka pokryte masą zanurzać w
jajku i obtaczać w
sezamie.Smażyć w sporej ilości
oleju lub zapiekać w piekarniku w 200 stopniach (ja tak zrobiłam) aż nabiorą złotego koloru. Podawać na zimno, pokrojone na połówki lub ćwiartki.Smacznego/wydrukuj przepis/