ßßß Cookit - przepis na Makaron botwinkowy z tuńczykiem i kaparami

Makaron botwinkowy z tuńczykiem i kaparami

nazwa

Wykonanie

Ciągle jestem głodna nowych smaków. Cały czas odkrywam te dotychczas nieznane i poszukuję nowych źródeł Smaku Prawdziwego Jedzenia . Pisałam Wam już kiedyś o Grupie Solidarnych Zakupów, którą stworzyłam kilka lat temu. Od tego czasu miałam przyjemność zainicjować powstanie kolejnych takich Grup o Kooperatyw w całej Polsce. Czasem piszą do mnie z wieściami co nowego wprowadzają, czasem pytają o poradę. Organizujcie się! naprawdę niewiele trzeba by taką Grupę stworzyć - przede wszystkim ciut chęci, trochę czasu i przede wszystkim energii.
To nic, że każda kolejna dostawa do dla mnie czasem nieprzespane noce, czy kilkanaście godzin w zimnym magazynie. Ilość dobrych fluidów, którą od Was dostaje jest niesamowita! Dziś w prezencie od dziewczyn z naszej Grupy dostałam wspaniały miód lipowy i paczkę rarytasu, którego nigdzie nie mogłam zdobyć - białego maku. Wczoraj była to pomoc i dobre słowo. Nawet nie wiecie, jak wzruszają mnie takie chwile. Potem odsypiam trzy dni i znów mam chęć do dalszego działania!
Gdy przyjeżdża dostawa, jestem w lekkim amoku, rano kilka tabletek na ból głowy, potem organizuję magazyn, poranne telefony do dostawcy, rozładunek, sortowanie i dzielenie na paczki. Wczesnym popołudniem wpadam na kilka chwil do domu (już z kartonem dobroci, które właśnie przyjechały) i zakręcam szybki lunch . Mam tylko godzinę, czasem dwie przerwy, zanim nie przyjadą odbiorcy po zamówienia. Do domu wracam po 21wszej i natychmiast kładę się spać. Nie zawsze udaje się zasnąć...
Tuńczyk biały w oliwie w słoiczkach (140g) przyjeżdża do mnie z Sycylii, a produkuje go rodzina Francesca Adelfio. W przeszłości rodziny rybackie w Marzamemi poławiały tuńczyka w przybrzeżnych wodach i same go przetwarzały. Dzisiaj tuńczyk w przybrzeżnych wodach już nie występuje, a pozwolenie na połowy mają jedynie duże kutry rybackie, które wypływają na głębsze wody. Dzisiaj tonnara'y na Sycylii (miejsce gdzie przetwarzano tuńczyka) stanowią jedynie relikt z przeszłości, a rodzina Francesco Adelfio w Marzamemi pozostała jedyną, która przetwarza tuńczyka. Jednym z ich produktów jest tuńczyk biały w oliwie, mają też genialną seriolę olbrzymią i bottargę z tuńczyka. Nigdy, przenigdy nie mam dość tych wyśmienitych konserw rybnych!
Kapary w soli są wilgotne, soczyste, ale nie rozwodnione tak te, które sprzedaje się w zalewie. Wystarczy otrzepać je z kryształków soli morskiej i dodać do potrawy - do caprese, makaronu, czy mięs.
Nawet nie wiecie, jak cudownie jest móc zjeść coś ZNAKOMITEGO, co przygotowuje się w 5 (czytaj pięć minut)! Makaron pochodzi z maleńkiej manufaktury świeżego makaronu, którą odkryłam prawie rok temu. Do tego dwa składniki z Sycylii i świeży szpinak. Naprawdę nie trzeba nic więcej by mruczeć z rozkoszy… No może kieliszek dobrego wina :)
1 opakowanie spaghetti botwinkowego
1/3 słoiczka tuńczyka białego w oliwie
garść kaparów w soli
2 gałązki świeżego tymianku
2 szalotki
2-3 łyżki oliwy z oliwek i łyżka oliwy ze słoika z tuńczykiem
garść świeżego szpinaku
grubo mielony pieprz
Wrzuć makaron na osolony wrzątek na 2-3 minuty, w tym czasie przygotuj sos.
Rozgrzej oliwę z oliwek i oliwę ze słoika z tuńczykiem, dodaj gałązki tymianku i pokrojoną w piórka szalotkę i podsmażaj na niewielkim ogniu. Po minucie dodaj kawałki tuńczyka i kapary otrzepane z kryształków soli. Odcedź makaron, wyjmij gałązki tymianku i włóż makaron na patelnię z tuńczykiem. Wymieszaj całośc, by spaghetti pokryło się aromatyczną oliwą. Wykładaj na talerze i podawaj ze świeżym szpinakiem, oprószone grubo mielonym pieprzem. Pycha!
Źródło:http://www.chillibite.pl/2013/11/botwinkowy-makaron-z-tunczykiem-i.html