Wykonanie
Od dziecka pamiętam, że nie znosiłam serników na zimno. Całe sztywne, aż twarde od sztucznie barwionych
galaretek i mnóstwa
żelatyny. Hasłem "pyszny serniczek na zimno" można byo mnie z każdej imprezy rodzinnej wygnać. Od kiedy jednak sama zaczęłam eksperymentować w kuchni i
mieć wpływ na stężenie masy serowej, całkowicie zmieniłam zdanie. Chyba najbardziej przełomowym był chrupotek, ale dzisiejszy sernik z
mango jest tak obłędnie pyszny, że przekona każdego, kto dotychczas kręcił nosem na "serniki na zimno".

W niedzielne popołudnia słucham Sjesty Kyrdyńskiego w Trójce, a jak się skończy, włączam łagodne dźwięki. Uwielbiam niedziely relaks przy dobrym
winie i jeszcze lepszym deserze. Posłuchajcie "Higher
Love" by James Vincent McMorrow ...Uwielbiam
mango za jego
słodycz, trud odzierania pestki z miąższu i nieskończone wariacje smaków, które można z tym niezwykłym
owocem osiągnąć.
Curry z
mango, obłędne
krewetki grillowane z
mango, do tego
sałatka z
chilli krewetkami i
mango, mus z
mango zamknięty w muszli z
czekolady, t
arta z cytrynowa z
mango, rewelacyjny chutney z
mango i
miętą, wyśmienity koktajl z
papryki,
ananasa i
mango, a do kompletu ten cudowny sernik na zimno z
mango .

Czy to sernik
jogurtowy, czy wyśmienity DeSernik? Jakby go nie nazwać, zrobić trzeba koniecznie, bo jest pyszny. Sernik z
mango jest lekuchny jak puch, bardzo bardzo delikatny, prawie nie słodki i pełen słodkiego, odurzającego
mango. Nie ma opcji, by skończyć na jednym kawałku :)200g
ciasteczek maślanych50g rozpuszczonego
masła3 duże
owoce dojrzałego
mango (ok 500g każdy)750g
jogurtu bałkańskiego (gęsty
jogurt naturalny bez cukru)100g
cukru pudru25g
żelatyny250g
kremówki 30% schłodzonej w lodówcegarść dojrzałych
malin10g
żelatyny na polewę na wierzchukilka gałązek świeżego
tymiankuTortownicę o średnicy ok 21 cm wyłóż papierem do pieczenia (dół i boki).
Ciasteczka pokrusz, wymieszaj z
masłem i wyłóż dno tortownicy. Jeden
owoc mango obierz, usuń pestkę a miąższ pokrój w cienkie plastry. Odłóż 4-5 plastrów na później a pozostałymi wyłóż boki tortownicy.Pozostałe dwa
owoce mango obierz i usuń pestki - część zmiksuj na mus by uzyskać 500g, część pokrój w dość spora kostkę (ok 200g).Utrzyj
jogurt z 250g musu z
mango,
cukrem pudrem na gładką masę.
Żelatynę (25g) namocz w 3-4 łyżkach zimnej
wody, a po kilku minutach rozpuść w 50g gorącej
wody. Do rozpuszczonej
żelatyny dodaj kilka łyżek masy jogurtowej, wymieszaj, dodaj jeszcze kilka łyżek. Dopilnuj by w
masie nie było grudek, a
potem całość połącz z przygotowaną wcześniej masą
jogurtową z
mango.Schłodzoną w lodówce kremówkę ubij na sztywno i połącz z masą
jogurtową. Wmieszaj pokrojone w kostkę
mango (200g). Całość przełóż do przygotowanej tortownicy. Wciśnij do środka kilkanaście
malin, ale tak, by nie było widać ich widać na wierzchu. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do schłodzenia do lodówki. Sernik powinien stężej w ciągu godziny.
Żelatynę (10g) namocz w 3-4 łyżkach zimnej
wody, a po kilku minutach rozpuść w 50g gorącej
wody. Pozostałe 250g musu z
mango wymieszaj z rozpuszczoną
żelatyną, całość wylej na wierzch stężałego sernika. Na wierzchu ułóż odłożone wcześniej plastry
mango i gałązki
tymianku. Wstaw do lodówki do stężenia na kolejną godzinę. Po tym czasie możesz podawać i obserwować miny gości. Będą mruczeć, promis :)