Wykonanie
Błyskawiczny, od ręki wymyślony szybki obiad. Po prostu spieszyłam się do książki, a
wino było już w kieliszku. Czy wiecie, że pasta fresca (świeży, nie suszony i nie mrożony
makaron) gotuje się zaledwie 3 minuty we wrzątku? Co powiecie na spaghetti nero z
krewetkami i
rabarbarem ? Może być to nawet danie wiosenne!
Ależ mam fazę na francuskie klimaty muzyczne ostatnio. Słuchacie francuskiej muzyki? mcie swoich ulubionych wykonawców? Wczoraj była u mnie ZAZ, a dziś Jacques Brel "Au Printemps" classique ...Jeśli macie w domu świeży
makaron (polecam zrobienie samodzielnie lub kupienie w niewielkiej manufakturze), taki obiad zrobicie dosłownie w 7 minut - czy można szybciej i smaczniej? Czarny
makaron, do którego produkcji wykorzystuje się sepię mątwy, ma taką specyficzną, nieco "skórzastą" strukturę. Jest wyjątkowo gładki i sprężysty. Wyjątkowo komponuje się
krewetkami i
owocami morza. Do sosu z
krewetkami często dodaję
sok z cytryny, który w tym daniu zastąpiłam... plasterkami
rabarbaru. Wiosną będzie prawdziwe
rabarbarowe szaleństwo, ale jeśli masz trochę zamrożonego, pokrój go bez rozmrażania na cieńsze plastry i dorzuć na patelnię w ostatniej chwili.
Nastaw
wodę do gotowania
makaronu i przygotuj składniki.3-4 łyżki
oliwy z oliwek3 ząbki
czosnku200g surowych
krewetek3-4
suszone pomidory100ml
białego winazioła i
chilli do smaku
sól (opcjonalnie)kawałek łodygi
rabarbaru (możesz użyć mrożonego)łyżka
masłaObierz
krewetki ze skorupek i usuń przewód pokarmowy, możesz użyć mrożonych.
Rabarbar pokrój na cienkie plasterki. Jeśli używasz
suszonych pomidorów konserwowanych
solą, bez zalewy - nie używaj do potrawy
soli, wystarczy że je pokroisz w plasterki. Jeśli
pomidory były w słoiku z
oliwą, osącz je i pokrój na mniejsze kawałki.Wrzuć
makaron na osolony wrzątek, a w tym czasie przygotuj sos.Na patelnię wlej
oliwę, dodaj pokrojone w plasterki ząbki
czosnku i chwilę podsmażaj. Po chwili dodaj
krewetki, zmniejsz płomień i poczekaj aż nieco się
zwiną. Dodaj
suszone pomidowy, po chwili wlej
wino, zwiększ płomień i poczekaj aż
wino odparuje. Dopraw
ziołami i
chilli (ja mam gotową mieszankę suszonego
tymianku,
oregano,
lubczyku,
płatków chilli) i wrzuć plasterki
rabarbaru. Wymieszaj i podsmaż razem na niewielkim ogniu. Mniej więcej w tym czasie odsącz
makaron, który powinien być już al dente. Do sosu dodaj łyżkę
masła, wymieszaj, włóż
makaron i połącz z sosem, by czarne
nitki dokładnie okryła aromatyczna
oliwa z sosu.Pędź na taras lub balkon z ulubioną książką (u mnie Twardoch na Kindle), kieliszkiem
wina i patelnią z
makaronem. Pycha!